Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия симулира изстрелване на ядрени ракети Искандер от Калининград

Бойните ни части тренират и „операции в условията на радиационно и химическо заразяване“, плашат от руското МО

06 Май 2022
Архив ЕПА/БГНЕС

Москва съобщи, че армията й е извършила в руския анклав Калининград електронно симулирани пускове на ракети, способни да носят ядрен заряд, докато силите на Русия продължават атаките си в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

След като изпрати в края на февруари войски в Украйна, руският президент Владимир Путин отправи едва завоалирани заплахи, зад които прозираше желание за разполагане на тактически ядрени оръжия, коментира АФП.

Симулация на ядрена атака в руско предаване, излъчено в края на миналата седмица, показва унищожение на Берлин, Париж и Лондон.  Графика показа колко време би отнело на ракета, изстреляна от Калининград в Балтийско море, да достигне до големите столици в Европа.

Сега, по време на военни маневри в руската Калининградска област, разположена между Полша и Литва, Русия симулира „електронни пускове“ на мобилни балистични ракети „Искандер“, способни да носят ядрен заряд, заяви в комюнике руското министерство на отбраната. Руските сили отработваха единични и залпови удари по мишени, изобразяващи ракетни установки, летища, защитени инфраструктури, военно оборудване и командни постове на въображаем противник, уточни ведомството. След електронните  изстрелвания на ракети военните предприеха маневра с цел смяна на позицията, за да предотвратят „евентуален ответен удар“, се посочва в текста.

Бойните части тренирали освен това „операции в условията на радиационно и химическо заразяване“. В учението участвали над 100 военнослужещи.

Руската армия обяви първото успешно изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета "Сармат" - ново поколение оръжие с голям обсег, което президентът Владимир Путин определи като "нямащо аналог в света", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според наблюдатели през последните дни руската държавна телевизия се опитва да направи използването на ядрени оръжия по-приемливо в очите на обществеността. „От две седмици слушаме по телевизията, че ядрените силози трябва да стоят отворени“, заяви във вторник Дмитрий Муратов, главен редактор на руски независим вестник и лауреат на Нобелова награда за мир, осъждайки действията на руската пропаганда.

 

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Русия разположи първите си комплекси от ракетните системи "Искандер" още пред 2010 г. в североизточния Ленинградски военен окръг, до втория по големина руски град Санкт Петербург.  Ракетите нямат аналог в чужбина, може да се пренасят бързо със самолет и да бъдат разположени на друго направление, обяви тогава Москва. Оперативно-тактическият комплекс е с далекобойност до 280 км и ракетите му могат да носят различни бойни глави.

Според руските медии това е отговор на договора между САЩ и Полша за разполагане на американски зенитни комплекси "Пейтриът" на 60 км от границата с Русия. Договорът за участието на Полша в американска противоракетна система бе подписан във Варшава на 20 август 2008 г. След идването на власт на новата администрация във Вашингтон този проект бе подложен на ревизия, а поляците поискаха компенсация при евентуалното му спиране. Така се стигна до договореност за временно разполагане на комплекси "Пейтриът", които пристигнаха в Полша.

През 2015 г. Варшава започна разполагането на модерната противоракетна система SM-3. После се заговори за разполагане на Искандер от страна на Русия в руския анклав Калининград. НАТО обяви през 2018 г., че ще отговори." Разполагането на тези руски комплекси с двойно предназначение "Искандер", които могат да носят както обикновени, така и ядрени бойни глави, е пример за увеличаване на руските сили по границите с НАТО. Пактът възнамерява да реагира по балансиран начин", заяви тогава генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.