Медия без
политическа реклама

Русия се предлага за посредник на Турция

Москва връща жеста на Анкара, която посредничи на Русия за зърнената сделка с Украйна

24 Ноем. 2022
ЕПА/БГНЕС
Ердоган е от малцината държавни глави, които подават ръка на Путтин

Русия е готова да организира разговори на високо равнище между Дамаск и Анкара, заяви пред РИА Новости специалният пратеник на президента по въпросите на Сирия Александър Лаврентиев, цитиран от БГНЕС.

"Мисля, че Москва ще бъде готова да предостави място за среща, ако има взаимно желание от двете страни. Дори не се съмнявам в това“, каза той.

Според него "за срещата трябва да са назрели определени условия".

Лаврентиев заяви: "Важно е резултатът от преговорите да изпрати правилния сигнал на всички страни в конфликта, така че срещата на върха да допринесе за постигането на споразумение“.

По-рано турският президент Тайип Ердоган обяви възможността за среща със сирийския си колега Башар Асад. След това Абдулкадир Селви, колумнист на турския вестник "Хюриет", близък до правителствените кръгове, заяви, че събитието може да се проведе в Русия с посредничеството на Владимир Путин.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Ердоган и Асад "теоретично" могат да се срещнат в Москва, но все още няма споразумение за това.

В неделя Турция извърши въздушна операция срещу сирийското крило на забранената в страната Кюрдска работническа партия (ПКК) в Северна Сирия, а също така имаше съобщения за ракетни нападения по цели в Северен Ирак.

На този фон във вторник в Астана започна 19-ият кръг от преговорите за разрешаване на ситуацията в Сирия, където от 2011 г. продължава вътрешен въоръжен конфликт. Турция, заедно с Русия и Иран, действа като гарант на процеса. 

В духа на дипломатическите услуги Русия, която е крепител на режима на Башар Асад, създава впечатление, че връща жеста на Турция, с чиято посредническа роля бе уредена сделката за износ на украинско зърно въпруки руската агресия. Москва се тревожи от възможна сухопътна операция на Турция в Сирия като продължение на наказателните въздушни удари заради атентата в Истанбул.

Русия призовава турските си партньори да проявят сдържаност, за да се предотврати по-нататъшна ескалация в Сирия, заяви Александър Лаврентиев, специален представител на руския президент за Сирия.

 

Ключови думи:

Русия, Турция, Сирия

Още по темата