Медия без
политическа реклама

Русия праща около 300 десантчици на учение в Беларус

Десетки жени са задържани след пореден протест в Минск в събота, днес предстоят нови демонстрации

13 Септ. 2020Обновена
Задържана по време на протеста показва знака на победата от полицейски микробус в Минск.
БГНЕС/ЕПА
Задържана по време на протеста показва знака на победата от полицейски микробус в Минск.

Русия ще изпрати в Беларус войници от парашутно-десантната си дивизия в Псков за съвместни учения, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

"В съответствие с Плана за международната дейност за 2020 г., от 14 до 25 септември на Брестския полигон в република Беларус ще се състои плановото беларуско-руско тактическо учение "Славянско братство", което се провежда ежегодно от 2015 г.", се посочва в съобщението, предава БНР. Уточнява се, че решението за провеждане на учението е било взето през октомври 2019 година.

Руските военни ще пристигнат на територията на Беларус с влак. В учението ще участват около 300 военнослужещи и около 70 единици бойна и специална техника на гвардейското десантно-щурмово съединение, информира министерството на отбраната, което подчертава, че след учението руските военни ще се завърнат в Русия.

По-рано БГНЕС съобщи, като цитира Евронюз, че беларуският корпус за борба с безредици извърши масови арести на участнички в протест на жени на площад "Свобода" в Минск. Протестиращите се сблъскаха с корпуса за борба с безредиците и мъже в черни маски и зелени униформи без отличителни знаци, опитвайки се да защитят своите съмишленици.

Според правозащитната група "Пролет" около 40 жени са били отведени в полицейски микробуси. "Арестуват всички подред! Мислят си, че ще затворят всички, или какво", възмутени са демонстрантките.

В събота, 35-ия ден на масовите протести, около 10 000 жени демонстрираха по улиците на белоруската столица срещу насилието от страна на служителите на реда и фалшифицирането на резултатите от изборите за държавния глава. Те биеха тенджери и тигани, скандирайки лозунги с искане за оставката на президента Александър Лукашенко.

Мнозина държаха портрети на една от лидерите на опозицията, Мария Колесникова, която беше задържана тази седмица. Адвокатът на Колесникова казва, че по-рано е била доведена до границата с Украйна, но тя е скъсала паспорта си и е отказала да напусне територията на Беларус. Повечето опозиционни лидери са задържани или са избягали от страната.

Беларуската опонентка на режима Мария Колесникова е арестувана, съобщи нейният баща Александър Колесников, с когото се свързал шеф на следствието в Минск.

Президентът Александър Лукашенко ще пътува до Сочи в понеделник за разговори с руския си колега Владимир Путин. Той отказа да води диалог с опозицията.

В интервю за руски журналисти тази седмица белоруският президент призна, че може да се е задържал повече на поста си, но отхвърли вариант за оставката. Според Лукашенко протестите се контролират отвън и само той вече може да защитава страната. Той обаче не изключи, че има и вътрешни причини за недоволството на гражданите.

Огромно количество автобуси с барети от специалните военни части на Беларус, тежка специализирана военна техника, както и военни камиони за превоз на военнослужещи се струпват в центъра на Минск заради очакваните днес мащабни антиправителствени протести, организирани от беларуската опозиция, предава още ТАСС.

Техниката и хората са пренасочени от военното поделение в Уручие (квартал в североизточната част на Минск - бел. ред.). Рано тази сутрин те преминаха по площад "Независимост" в града, за където за 14 ч днес са насочени поредни антиправителствени демонстрации. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата