Медия без
политическа реклама

Мария Колесникова е арестувана, след като скъсала паспорта си

САЩ заплашиха с още санкции Беларус заради изгонените опозиционери

09 Септ. 2020Обновена
ТАСС
Мария Колесникова

Беларуската опонентка на режима Мария Колесникова е арестувана, съобщи нейният баща Александър Колесников, с когото се свързал шеф на следствието в Минск. Тя е член на Координационния комитет на беларуската опозиция, която настоява за оставка на нечестно преизбрания за шести път президент Александър Лукашенко.

Вчера Колесникова се противопостави на насилственото й експулсиране в Украйна заедно с още двама ръководители на опозицията и за да го пресече, скъса на граничния пункт паспорта си. След това изчезна, но сега става ясно, че е върната в Минск зад решетките. "Ръководителят на следствената група от главното следствено управление Василюк ми позвъни и ме уведоми, че тя е арестувана. Предложи ми да й предаде нещо от мен", каза баща й пред портала tut.by.

След като днес изчезна още един лидер на протестите Максим Знак, всички членове на Координационния съвет вече са зад решетките или в чужбина. Кандидат-президентката на опозицията Светлана Тихановска, която избяга в Литва, публично поиска информация от властите в Минск за съдбата на Максим Знак. Вчера от Беларус бяха изгонени Антон Родненков и Иван Кравцов, които сега се намират в Украйна.

В Минск избухнаха нови протести срещу властта в подкрепа на Мария Колесникова и другите лидери на опозицията, на които полицията отговори с нови арести.

 

Държавният секретар Майк Помпео осъди намерението на властите в Беларус да експулсират лидери на опозицията. Той заяви, че САЩ са "дълбоко загрижени" от акцията срещу Мария Колесникова, една от най-видните опозиционни фигури и похвали нейната "смелост". "САЩ, в координация с нашите партньори и съюзници, обмислят допълнителни целенасочени санкции за търсене на отговорност от лицата, замесени в нарушения на правата на човека и репресии в Беларус," каза Помпео в изявление. И допълни: "Припомняме на беларуските власти тяхната отговорност да гарантират безопасността на г-жа Колесникова и на всички несправедливо задържани".

Помпео повдигна въпроса и за гражданина на САЩ Шкляров. „Призоваваме беларуските власти да прекратят насилието срещу собствения си народ, да освободят всички, които са били несправедливо задържани, включително гражданинът на САЩ Виталий Шкляров, и да започнат смислен диалог с беларуското общество“, каза той. Шкляров е живеещ във Вашингтон политически анализатор, който беше задържан при посещение в родната си Беларус и обвинен в подпомагане на заговорнически масови вълнения, припомня БГНЕС.

Междувременно стана ясно, че маскирани мъже са задържали Максим Знак, който трябваше да участва във видео разговор. Не се появи обаче, вместо това изпратил думата "маски" на групата. Свидетел разказа после как видял 39-годишния Знак да бъде воден по улицата близо до офисите му от няколко мъже в цивилни дрехи и с маски.

 

Подкрепа от Варшава

СветланаТихановска се срещна с полския премиер Матеуш Моравецки във вила във Варшава. Той символично й връчи ключовете на вилата, която вече ще бъде новият "Беларуски дом" в полската столица.
"Пожелаваме на всички беларуси да намерят истинския си дом в Беларус. Тази борба обаче трябва да се води отнякъде. Всички, които искат да водят тази борба, ще имат подкрепата на ЕС и на Полша", каза Моравецки.
Всички съседи на Беларус, включително Русия, ще спечелят от демократичните промени в страната, заяви Тихановска, цитирана от ТАСС.
"Беларуският народ беше потискан 26 години. Сега той получи възможност за демократично развитие. От това могат да спечелят всички съседни страни, включително Русия", каза тя.
ЕС скоро ще представи план за икономическа подкрепа на беларуския народ, съобщи Моравецки. Полша подкрепя оказването на реална помощ на Беларус на международната сцена и реална материална помощ за репресираните, добави той.

"Сега" припомня развитието от вчера:

В 04:00 ч. тази сутрин властите в Беларус закарали принудително от затвора до границата с Украйна трима от ръководителите на беларуската опозиция, сред които била и Мария Колесникова, но тя успяла да се противопостави и останала на родна земя. Местонахождението й е неизвестно, но граничните власти съобщават, че е в добро здраве, пишат опозиционери в социалните мрежи. Членовете на Координационния комитет Антон Родненков и Иван Кравцов са преминали в Украйна, съобщи украинското МВР.

Има много неясноти за тази операция, но фактите, които се разгласяват, са следните: Тримата са преминали граничния контрол на КПП Беларус и са продължили към украинската граница с автомобил БМВ. Разстоянието е 6 км. По пътя попаднали на мобилен патрул, там колата ускорила рязко, а Колесникова "се оказала извън автомобила", съобщава ТАСС.

Според опозиционен блогър тя се противопоставила още на беларуския ГКПП срещ, което направило невъзможно преминаването й през ганичния контрол в Украйна. принудителното си екстрадиране в чужбина и скъсала паспорта си. Много нейни познати, които до вчера са имали връзка с нея, твърдят, че тя до последно е била против идеята за емигриране. Най-известната представителка на опозицията Светлана Тихановска, която бе победена в нечестните избори от президента Александър Лукашенко, напусна Беларус и се премести в Литва. Тя каза, че репресиите срещу Колесникова и другите членове на Координационния комитет имат за цел да сплашат опозицията.

Беларуската държавна агенция БелТА съобщи, че Мария Колесникова е била задържана при опит за нелегално преминаване на границата с Украйна. Но не обяснява защо Антон Родненков и Иван Кравцов не са били спрени като нея, а са били пуснати през ГКПП "Александровка" да преминат в Украйна.

Членът на Координационния съвет на беларуската опозиция Максим Знак коментира, че нито Колесникова, нито Родненков, нито Кравцов са имали планове да напуснат страната си.

"В тази история, обявена от беларуската телевизия, има много странни неща. Никой от тях нямаше никакви намерения да напусне страната. Обсъждахме сценарий, условно казано, ако се наложи затвор или чужбина, Мария ясно каза, че няма да заминава за никъде", казва Знак. Източник на Интерфакс от обкръжението на опозиционерите смята за твърде вероятно, че беларуските тайни служби са закарали тримата на границата от някой следствен изолатор, но Колесникова е осуетила по някакъв начин експулсирането си.

 

Още по темата