Quantcast

Медия без
политическа реклама

Румъния протестира срещу Австрия заради шенгенския блокаж

09 Дек. 2022
Romania insider
Богдан Ауреску

Министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску е извикал снощи австрийската посланичка в Букурещ, за да й връчи протестна нота на румънското правителство във връзка с „необоснованото и неприятелско отношение на Австрия“ по въпроса за приемането на Румъния в Шенгенското пространство, предаде БТА, като се позова на австрийски медии.

Този жест на Австрия ще има „неизбежни последици“ за отношенията между двете държави, е пояснило румънското Министерство на външните работи.

В документа се отбелязва, че "този резултат е абсолютно несправедлив и лишен от всякаква обективна мотивация. Позоваванията на австрийската страна на проблема с нарастващия миграционен поток...са неприемливи, некоректни и несправедливи, като се има предвид, че всички данни, официално представени от Агенцията за граничен контрол на ЕС „Фронтекс”, ясно показват, че през Румъния не минава миграционния маршрут от Западните Балкани, страната не е изправена пред миграционен натиск и не е източник на вторична миграция“, подчертава румънското МВнР.

Ключови думи:

Румъния, Австрия, Шенген

Още по темата