Quantcast
Румен Радев представя България на срещата на върха в ЕС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Румен Радев представя България на срещата на върха в ЕС

Президентът вече разговаря с Урсула фон дер Лайен по въпроса с приемането на Северна Македония
18 086
 Президентство на България
Румен Радев, Урсула фон дер Лайен и Антонио да Коща разговаряха за Северна Македония

На срещата на върха в Европейския съюз в Брюксел България е представлявана от президента Румен Радев. Срещата започна днес и държавният глава вече е в белгийската столица. 

В последните години на тези срещи представител на страната бе премиерът Бойко Борисов, който наскоро публично се чудеше кой ще може да го замести на предстоящия форум в Брюксел. Оказа се, че има кой - не служебният премиер Стефян Янев, а Румен Радев.

В рамките на форума президентът ще проведе работни срещи със свои колеги. Радев вече се срещна с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с Антониу да Коща - премиера на Португалия, която председателства ЕС в момента.

"Европейската интеграция изисква устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения на Балканите", заяви Радев след срещата, която бе по инициатива на Фон дер Лайен и Да Коща.

Акцентът е бил постигането на напредък в приемането на преговорна рамка и започване на преговори за членство в Европейския съюз от страна на Република Северна Македония. Радев е припомнил, че процесът на разширяване на ЕС е външнополитически приоритет от над 10 години за страната ни и именно България е най-заинтересована от бързия прогрес на най-близката ни държава на Балканите. Постигането на напредък в процеса на европейска интеграция обаче следва да се основава на зачитането на човешките права и пълното изпълнение на Копенхагенските критерии за членство в съюза.

"Нуждаем се както от позитивни примери в двустранните отношения между България и Република Северна Македония, така и от пряк и открит двустранен диалог за разрешаване на проблемите", подчерта президентът.

Румен Радев оцени като добър знак предстоящото съвместно отбелязване на делото на светите братя Кирил и Методий от делегациите на България и Република Северна Македония в Рим и призова и за политическа воля от страна на югозападната ни съседка за постигане на конкретни резултати по проблемните въпроси.

"Служебното правителство на България е готово да води активен диалог с Република Северна Македония в тази насока, както и за обсъждане на възможностите за ускоряване на процеса на европейска интеграция", заяви Радев и посочи, че всяко възможно решение за започване на преговори за членство в ЕС от Република Северна Македония ще бъде внимателно анализирано и съпоставено с Декларацията на българския парламент и Рамковата позиция на страната ни по разширяването на Европейския съюз и Процеса на стабилизиране и асоцииране от октомври 2019 г.

По-рано днес, на тържествата за 24 май, Радев говори за проблемите в отношенията България - Северна Македония. 

"Изведнъж станах много интересeн на всички европейски лидери. Към България има огромно внимание, няма да казвам думата натиск. Да не забравяме България е страната член на ЕС. Това означава много. Ние ще се обърнем за солидарност към останалите членове на ЕС. Най-важното е България да не допуска в съюза да бъдат внесени нови проблеми. Начинът за отваряне на европейския път на нашите братя от Република Северна Македония минава преди всичко през София", каза той.

Лидерите на страните от ЕС ще обсъждат тази вечер отношенията с Русия, инцидента със самолета в Минск, конфликта в Близкия Изток. Вторият ден на форума - утре, пък ще е изцяло посветен на COVID-пандемията и смекчаване на ограниченията за пътуване през лятото на територията на съюза.

 

Още

"Галъп": Близо 60% е одобрението към служебното правителство

25.07.2021

1665
Нито един престъпник не е помилван от президента за година
3 партии и коалиции се протягат към мандата за правителство

23.07.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ТАНЯ ПЕТКОВА

6693