Медия без
политическа реклама

Радикалистът Хавиер Милей е новият президент на Аржентина

Определящият се като анархокапиталист политик обеща край на упадъка на страната

20 Ноем. 2023
Хавиер Милей поздравява симпатизантите си, а до него е сестра му Карина, която ръководеше неговата кампания.
ЕПА/БГНЕС
Хавиер Милей поздравява симпатизантите си, а до него е сестра му Карина, която ръководеше неговата кампания.

Нова ера за Аржентина. Това обеща ултралибералният икономист Хавиер Милей (53 г.) след избирането си за президент на Аржентина. Той спечели втория тур на изборите с 55,95% срещу 44,04% за опонента му - министърът на икономиката Серхио Маса.

"Това е историческа нощ за Аржентина! Днес започва реконструкцията на Аржентина. Днес започва краят на упадъка на Аржентина. Изправени сме пред колосални проблеми: инфлация, стагнация, липса на реални работни места, несигурност, бедност и нищета. Проблеми, който могат да бъдат решени само ако възприемем отново идеите на свободата. Няма място за постепенност, няма място за половинчати мерки", заяви Милей в първата си реч след успеха.

Той ще встъпи в длъжност на 10 декември и ще замени на поста президента перонист Алберто Фернандес. Новият държавен глава, който обещава десен завой в политиката на южноамериканската държава, заварва тежки проблеми в третата по големина икономика на континента, включително и инфлация над 140%.

Милей често е сравняван с бившите президенти на САЩ Доналд Тръмп и на Бразилия Жаир Болсонаро заради противоречивата си реторика. Впрочем, и двамата поздравиха Милей с избирането му.

Новият аржентински президент предлага да се намали ролята на държавата и да се овладее инфлацията, докато съперникът му Серхио Маса предупреди за отрицателните последици от подобна политика. Това принуди избирателите да решават кой от двамата ще бъде по-малкото зло. Мнозина обаче бяха спечелени от острите му думи срещу "крадливата и корумпирана политическа класа".

Либертарианецът Хавиер Милей обеща шокова терапия за страната си. Плановете му включват закриване на централната банка, отказване от песото за сметка на американския долар и драстично намаляване на разходите. Тези крайни реформи за момента се одобряват от голяма част от аржентинците.

          Основни тези на Милей:

“Държавата е враг”

"Да живее свободата, по дяволите"

“Искам да взривя с динамит Централната банка. Това не е метафора”

“Моите естествени съюзници са САЩ и Израел. Не искам да имам работа с комунистическа Куба, Китай и Северна Корея. Какво означава това ли? Търгувайте с който искате, но отношенията с тях няма да развивам”.

“В тези страни, в които има право на свободно носене на оръжия, престъпленията са по-малко”.

“Да мислиш, че държавата ще се погрижи за теб е все едно да си дадеш детето на педофили”

“Жената може да приема решения за своето тяло. Но плода в корема не е нейното тяло, това е друг човек”

 

Кандидат с радикални идеи, когото едни оприличават на анархо-капиталист, а други - на аржентинския Тръмп, е фаворит на днешните президентски избори в Аржентина.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Аржентина, Хавиер Милей

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?