Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кандидат с радикални идеи е фаворит на изборите в Аржентина

Хавиер Милей иска да закрие централната банка и да легализира продажбата на органи

22 Окт. 2023
ЕПА/БГНЕС
Хавиер Милей

Кандидат с радикални идеи, когото едни оприличават на анархо-капиталист, а други - на аржентинския Тръмп, е фаворит на днешните президентски избори в Аржентина. Крайнодесният популист Хавиер Милей иска да закрие централната банка, да облекчи ограниченията за носене на оръжие и да легализира продажбата на човешки органи. Милей смята 11 министерства за излишни, иска рязко да ореже публичните разходи и е убеден, че може да изведе Аржентина до стандарта на живот на Франция.

52-годишният Милей е тв звезда, който е в политиката едва от 2021 г., когато стана депутат от крайнодясната партия „Свободата напредва“, припомня британския вестник "Гардиън" в материал за изборите. Той зове избирателите си да решат вота още на първи тур и е убеден, че има всички шансове да спечели. "Ние - борците срещу социализма на международно ниво, трябва да се подкрепяме", казва Милей за Доналд Тръмп, когото и друг път е хвалил. В този дух му даде рамо и бившия президент на Бразилия Жаир Болсонаро, който тази седмица призова всички аржентинци да гласуват за Милей.

Днес в Буенос Айрес ще се съберат синът на Болсонаро Едуардо, който е конгресмен, а също и ултраконсервативен бивш кандидат-президент на Чили и пратеник на испанската крайнодясна партия Вокс. Не са малко обаче и хората, които намират тази амалгама от крайнодесни популисти за доста опасна. Сред тях е и папа Франциск, който тази седмица предупреди за опасностите от месиански клоуни и свирачи от Хамелн в зле прикрита атака срещу Милей.

В надпреварата влизат още двама кандидати, които се пребориха на първичните избори през лятото. С почти равни резултати на Милей негов основен опонент ще бъде левоцентристът и финансов министър Серхио Маса. Третият кандидат е Патрисия Булрич - консервативният бивш министър на сигурността. Булрич заклейми идеите на Милей като "лоши и опасни".

Ключови думи:

Аржентина, Хавиер Милей

Още по темата