Медия без
политическа реклама

Путин: Европа нарочно не прати наблюдатели на изборите в Беларус

Минск експулсира кореспонденти на чужди медии, а Тихановска се надява Русия да е посредник при преговорите с Лукашенко

29 Авг. 2020
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия признава легитимността на президентските избори в Беларус, обяви президентът на страната Владимир Путин днес.

"Беларуските власти поканиха БДИПЧ ОБСЕ (Служба за демократичните институции и правата на човека към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа - ODIHR към OSCE) да участват в контрола над изборите. Защо те не отидоха? Това веднага ни навежда на мисълта, че всъщност вече е била подготвена позиция по резултатите от тези избори", каза Путин пред телевизия "Россия 1".

По думите му, Русия изхожда от факта, че изборите са се състояли. "Ние - аз веднага го направих, признахме тяхната легитимност. И както знаете, аз поздравих Александър Григориевич Лукашенко с победата на тези избори. Това е", добави той.

Миналата седмица Лукашенко заяви, че "тровят" държавата, за да я използват като трамплин за нападение над Русия. Това мнение, по думите на Лукашенко, поддържал и самият Путин. На митинг в Гродно президентът на Беларус заяви, че безредиците в страната се провокират зад граница, а Западът и опозицията искат да "довлекат" на републиката нов президент.

Същевременно водачката на опозицията в Беларус Светлана Тихановска заяви пред "Евронюз", че Русия може да стане посредник за преговорния процес в страната. По думите на съперничката на Лукашенко на последните избори, беларусите носят пълна отговорност за разрешаването на ситуацията.

"Но, ако ни потрябва международно последничество при преговорите (с Лукашенко), разбира се, виждаме Русия като един от участниците в този процес. Русия е страна, с която дружим, с която имаме тесни взаимоотношения", каза Тихановска, която веднага след изборите замина за Литва.

На протестите снощи в Минск и други градове са били задържани общо 32-ма души, съобщи вътрешното министерство на Беларус. Според ведомството протестите вече не са многолюдни. Отбелязва се, че в Минск, край Националния академичен театър, са се събрали около 200 човека, "не повече от 90 души са се събрали на Площада на незавимостта".

Властите обаче експулсираха от Беларус четирима журналисти с руско гражданство, които работят за западни медии. "Те са лишени от акредитации по решение на междуведомствената комисия по осигуряване на информационна сигурност", съобщи пресслужбата на руското посолство в Минск.

Двама от експулсираните са работели за агенция Associated Press, а други двама за германската държавна телевизия ARD.

Беларуските власти също така са анулирали акредитациите на още десетки предствители на западни медии. По-рано МВР на страната потвърди, че в четвъртък в Минск, са били задържани от милицията и са били проверени документите на около 50 журналисти, които са се събрали да отразяват "нерегламентирана акция на опозицията" в центъра на столицата.

Още по темата