Медия без
политическа реклама

Путин честити рождения ден на Лукашенко и го покани в Москва

Сблъсъци белязаха днешния протест в Минск още преди да е започнал, милицията арестува 125 души (ВИДЕО)

30 Авг. 2020Обновена
ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е честитил рождения ден на беларуския си колега Александър Лукашенко, който днес навършва 66 години. По време на телефонния разговор двамата лидери са се договорили и за лична среща, предаде БНР.

"Срещата трябва да се състои в близките седмици в Москва", съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, но не посочи конкретна дата.

Той добави, че Путин и Лукашенко са се обявили за по-нататъшно укрепване на руско-беларуския съюз и за "разширяване на взаимноизгодното сътрудничество във всички сфери".

Вчера Владимир Путин обяви резултатите от президентските избори в Беларус за легитимни. Освен това той каза, че е създал по молба на Лукашенко резерв от служители на правоохранителните органи, които имат готовност да се намесят в Беларус, ако ситуацията в страната излезе извън контрол.

Путин подчерта, че засега това не се налага, и изрази надежда, че и в бъдеще няма възникне такава необходимост.

Русия може да изпрати в Беларус военни части по силата на Договора за колективна сигурност, а Договорът за съюзната държава предвижда изпращането и на полицейски сили.

LIVE: Anti-government protesters rally at Independence Square in Minsk, Belarus

Posted by Ruptly on Sunday, August 30, 2020

Същевременно днешният антиправителствен протест в Беларус беше белязан от сблъсъци още преди реално да е започнал, предаде ТАСС. Полицията в Минск вече е арестувала 10 души, които са идвали към площад "Независимост" в столицата, за да участват в планираната мащабна демонстрация тази вечер.

По-късно протестиращи са влезли в конфликт с полицията при сградата на Комитета за държавна сигурност на Беларус, но засега повече подробности за сблъсъците не се съобщават.

Подходите към площад "Независимост" са оградени с метални конструкции, а зад тях са застанали представители на специалните военни части на страната. Междувременно властите в града закриха четири спирки на метрото в централната част на Минск.

To learn more, please visit the YouTube Help Center: https://www.youtube.com/help

Беларуските сили за сигурност са задържали 125-има протестиращи в Минск към 16:00 ч. Милицията в столицата направи кордон от метални заграждения в очакване на мащабния антиправителствен протест, планиран за днес.

"Към 16:00 местно време в Минск са задържани 125 граждани и срещу тях са образувани наказателни дела за участие в нерегламентирани масови митинги", заяви говорителят на беларуското вътрешно министерство.

Говорителят добави, че министерството многократно е призовавало хората да избягват участието си в нерегламентирани протести и участието на деца в подобни митинги.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

ОЩЕ ОТ ЧУЖБИНА

Беларус осъди германски медик на смърт чрез разстрел

20 Юли 2024

Глобален IT срив хвърли в хаос летища, борси, банки, медии

19 Юли 2024

Тръмп: Харис ще я победя още по-лесно, защото е луда

22 Юли 2024

Хаосът по летищата заради IT срива продължава и днес

21 Юли 2024

Българските евродепутати показаха кои от тях са европейци

17 Юли 2024