Медия без
политическа реклама

Прокуратурата в Охайо съди „Фейсбук“/„Мета“ за $100 млрд.

16 Ноем. 2021
ЕПА/БГНЕС

Прокуратурата в американския щат Охайо заведе дело срещу социалната мрежа "Фейсбук", преименувана наскоро на "Мета", заради алгоритмите ѝ за работа с деца. Това съобщи в. "Уолстрийт Джърнъл".

Според исковата молба ръководството на компанията е нарушило федералния закон от 29 април до 21 октомври тази година с цел печалба, заблуждавайки обществеността за това какви негативни ефекти може да имат нейните продукти върху непълнолетните. Ищците, освен обезщетение за щети, настояват от ръководството на "Фейсбук"/"Мета" да вземе мерки, за да не подведе отново собствените си инвеститори.

Фейсбук" отива в историята. Бъдещето (вероятно) принадлежи на "Мета". Това ще е новото име на първата и най-популярна глобална социална мрежа, създадена от Марк Зукърбърг през 2004 г.

През септември "Уолстрийт Джърнъл" започна да публикува поредица от статии за злонамерени практики в компанията и нейните услуги. Източникът са вътрешни документи, които бивша служителка на компанията Франсис Хауген предаде на журналист от вестника.

В документите е записано, че социалните мрежи на компанията популяризират съдържание, което е потенциално опасно за здравето на потребителите, но предизвиква интереса им (например на момичета, които вече страдат от анорексия, бива препоръчано да се абонират за групи, в които се обсъжда загуба на тегло). За да привлече вниманието, радикално и дори екстремистко съдържание не е било премахвано, а напротив - било е популяризирано.

Социалната мрежа Фейсбук отбелязва добри финансови резултати през последното тримесечие въпреки скандала с т. нар. Досиета Фейсбук'', предава БНР.   Печалбата на социалната мрежа е нараснала със 17% до 9,9 млрд.

На 25 октомври консорциум от американски издания излезе с разобличителни материали. Източник също станаха вътрешни документи, получени от журналистите. В отделни страни липсата на филтрация на новините в социалната мрежа е довела до подбуждане на омраза и ксенофобия - например в Етиопия и Индия. В рамките на САЩ наблюдението също е значително отслабено след президентските избори през 2020 г.

Основателят на корпорацията Марк Зукърбърг твърди, че всички обвинения са клевета.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата