Медия без
политическа реклама

"Фейсбук" вече ще се казва "Мета"

28 Окт. 2021
Основателят и изп. директор на "Фейсбук" Марк Зукърбърг представи днес новото име и лого на компанията.
facebook
Основателят и изп. директор на "Фейсбук" Марк Зукърбърг представи днес новото име и лого на компанията.

"Фейсбук" отива в историята. Бъдещето (вероятно) принадлежи на "Мета".

Това ще е новото име на първата и най-популярна глобална социална мрежа, създадена от Марк Зукърбърг през 2004 г. Самият той съобщи лично новината, която беше анонсирана още миналата седмица, като разкри конкретната нова корпоративна идентичност на компанията.

"Нашата мисия остава същата. Да събираме хората - заяви 37-годишният американец. - Но сега вече имаме нова пътеводна звезда и искаме да накараме метавселената да оживее. Имаме и ново име, което отразява целия спектър на това, което правим, и на бъдещето, което искаме да изградим. Отсега нататък ще бъдем първо в метавселената, а не първо във "Фейсбук".

Ребрандирането идва в момент, в който компанията понася тежки критики от правни организации и регулатори относно своята пазарна мощ, алгоритмични решения и политика на злоупотреба в своите платформи. От "Фейсбук"/"Мета" поясниха, че промяната няма да засегне останалите приложения под шапката на социалната мрежа - "Инстаграм" и WhatsApp.

Логото на "Мета" представлява стилизирана буква "М", напомняща Лентата на Мьобиус.

"Аз харесвам класическото образование, а думата "мета" произлиза от гръцката дума, означаваща "след". За мен това символизира факта, че винаги можеш да построиш нещо друго, нещо ново, нещо следващо", каза още Зукърбърг.

Според него новата марка ще отразява фокусирането на компанията към "метавселената", където "човек ще изостави екраните и ще изпита ефекта от присъствието си във виртуалната реалност".

"Научихме много от борбата със социалните проблеми и живота в затворени платформи и сега е време да приложим всичко, което научихме за изграждането на следващия етап", добави Зукърбърг по време на годишната конференция на разработчиците.

Най-голямата социална мрежа "Фейсбук" планира да промени името си, съобщи научно-технологичният портал Verge. Информацията е от "отлично запознат", но засега желаещ анонимност източник.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата