Медия без
политическа реклама

"Примус" няма да спре във Варна

28 Авг. 2023Обновена
Бълкерът "Примус"

Кораб "Примус", който напусна Одеса и обяви курс към българското пристанище Варна, смени курса и крайната дестинация - той вече пътува за Дакар, Сенегал. Корабът не навлезе в българското морско пространство и зави към Босфора.

Корабът тръгна от Одеса в събота, но се върна в порта след няколко часа, където пренощува. В неделя той тръгна към Варна, но тази нощ смени крайната дестинация. 

Рано тази сутрин "Примус", който се движи под либерийски флаг, продължи с постоянна скорост от 11 м.в. към Босфора. 

Все още не е ясно какво е накарало бълкера "Примус" да промени курса нито в събота, нито тази нощ.

Това е вторият зърновоз, който напуска Одеса след прекратяването на зърнената сделка. Преди седмица корабът "Йозеф Шулте" (под флага на Хонконг)  напусна необезпокояван Одеса, премина през румънски и български води и стигна до Босфора. Руснаците съобщиха, че не са спрели "Йозеф Шулте", защото движението му е било съгласувано с тях от китайските власти.

На 13 август пък руският военен кораб "Василий Биков" откри предупредителен огън и спря плаващия под флага на Палау сухотоварен кораб "Сукра Окан", който пътуваше към украинското пристанище Измаил.

България се присъединява към искането на Полша, Румъния, Словакия и Унгария за европейска помощ за инфраструктурата, заради транзитния транспорт на украинско зърно. Това стана ясно на проведена в петък онлайн среща с министрите на земеделието на 5-те държави членки, в която участва министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

„Ясно трябва да се заяви, че България се нуждае от сериозна подкрепа за инфраструктурата, тъй като тя не може да поеме тежкия трафик по  създадените коридори за транзит на украинско зърно“, подчерта министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Той уточни, че заедно с Министерство на транспорта и съобщенията и Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще се работи по анализ на нуждите от инвестиции в транспортната инфраструктура, свързана с транзита на украинско зърно през България.

„България поддържа позицията, изразена от петте държави за удължаване срока на забраната за внос на украински продукти до края на годината. Петте държави настояват за гъвкавост на списъка на забранените продукти за внос. Фокусът на България е върху три конкретни продукта слънчоглед, нерафинирано олио и сухо мляко, посочи още министър Кирил Вътев.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?