Медия без
политическа реклама

Поругано българско знаме в Битоля предизвика остра реакция от МВнР

От дипломатическото ни ведомство привикаха посланика на Скопие, за да му връчат протестна нота

31 Авг. 2021
Илияна Кирилова

Поредният вандалски акт срещу български национални символи в Северна Македония предизвика острата реакция на външното ни министерство.

На 28 август 2021 г. българското знаме, поставено до търговско-икономическата служба към генералното ни консулство в Битоля, е било свалено, а пилонът, на който е било окачено – увреден, съобщиха от МВнР. Затова днес в дипломатическото ведомство е бил привикан временно управляващият посолството на Северна Македония у нас Владимир Кръстевски, за да му бъде връчена протестна нота.

„Изразено бе дълбоко възмущение от този инцидент. Подчертано бе, че всяко действие, израз на омраза срещу друга държава или нейните граждани, противоречи на основните ценности на съвременните демократични общества и пречи на утвърждаването на добросъседски отношения”, описват от пресцентъра на министерството проведения разговор с чуждия дипломат.

Българската страна все пак отчита, че властите в Скопие са осъдили вандалския акт и са поели ангажимент да намерят и подведт под отговорност извършителите.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата