Медия без
политическа реклама

Поне 90 са жертвите на мощните торнада в САЩ

Президентът Байдън разпореди допълнителна федерална помощ за щата Кентъки

13 Дек. 2021
ЕПА БГНЕС

Мощни торнада в САЩ отнеха живота на поне 90 човека, съобщи БНР. Стихиите пометоха 6 щата и оставиха в неизвестност десетки хора. Днес издирването на оцелелите продължава.

Президентът на САЩ Джо Байдън разпореди допълнителна федерална помощ за щата Кентъки заради торнадата и бурите, признавайки, че в щата има голямо природно бедствие, съобщиха от пресслужбата на Белия дом. "Помощта може да включва безвъзмездни средства за временно настаняване и ремонт на жилища, нисколихвени заеми за покриване на незастраховани имуществени щети и други програми за подпомагане на физически лица и собственици на предприятия, за да се възстановят от последиците от бедствието", се казва в съобщението.

Според губернатора Анди Бешир броят на жертвите може да надхвърли 100. 

40 души са били спасени в срутена фабрика за свещи в Кентъки, 8 са загинали, а други 60 са в неизвестност.

Вихърът в Кентъки е бил толкова мощен, че е успял да обърне самолети на едно от летищата, обявиха властите. 12 машини и 18 хангара са били напълно унищожени, а отломки от тях са отнесени чак до близките къщи. За щастие, на летището няма жертви и пострадали, но собственикът обяви, че щетите са огромни.

Мощните бури са изравнили със земята поне 1000 жилища конкретно в Кентъки според губернатора Анди Бъшиър. Наблюдатели коментират, че явление с такава мощ е изключително рядко, особено през есента или зимата - засегнат е район от 365 км, рекорд в историята на Съединените щати. Предишният е бил през 1925 г. в Мисури, където торнадо преминава през район от 352 км.

В Мейфийлд, най-тежко засегнатия град с население 10 хил. души, освен множество жилищни сгради са унищожени и пожарната и полицията.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

торнадо, САЩ, жертви

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?