Quantcast

Медия без
политическа реклама

Поне 9 са жертвите на наводненията в Гърция и Турция

Валежите потопиха и съседните държави

06 Септ. 2023Обновена
Дъждовете в Гърция продължават

Освен в България, тежко бедстват райони от съседните южни държави. Наводненията причиниха поне седем жертви в Турция, двама са загиналите в Гърция. Вали проливно, прогнозата не е добра. Положението е екстремно за жители, туристи, органите на реда...

 

ТУРЦИЯ

Две са жертвите в Истанбул, петима са загинали в граничещия с България окръг Къркларели, съобщи БТА. Продължава издирването на един човек в Къркларели.

В района на Инеада преляха реки, много бунгала и каравани бяха отнесени в морето. Тежки наводнения има в истанбулските квартали Башакшехир, Арнавуткьой и Кючюкчекмедже. 

Движението на превозни средства е силно затруднено. По информация на ТРТ-Хабер при бедствието са били ранени 12 души, 5 от тях са в болници.

Според първоначалните оценки нанесени са щети на 1754 жилищни сгради и офиси. Министърът на вътрешните работи Али Йерликая съобщи, че на засегнатите хора ще бъдат отпуснати помощи в размер на 15 хиляди турски лири (около 1020 лв).

Междувременно от Главната дирекция по метеорология отправиха предупреждение за очаквани проливни дъждове, придружени от гръмотевици в източните черноморски окръзи Ризе, Трабзон и Артвин.  

ГЪРЦИЯ

Вилнее бурята Даниел. Едната жертва е 78-годишна жена от района Магнисия, префектура Тесалия. Тя е била обявена за издирване вчера. Накрая тялото е намерено под купчина дърва. Загина и мъж от района Агиос Георгиос в община Волос - под срутила се стена.  Обявени са за издирване още трима души. 

Според синоптиците в следващите часове се очакват нови силни валежи. Министърът  на климатичните кризи и гражданска защита Василис Кикилиас направи изявление: "Развитието на циклона не е приключило. След леко намаляване на дъжда, идва ново засилване на екстремните условия. Гражданите и туристите да следват препоръките на Гражданска защита, пожарната и полицията. Циклонът продължава. Приканвам за изключително внимание от всички и никакво пътуване в районите със забрана. По прогнозите на метеоролозите циклонът  постепенно ще отслабва от утре". В ново извънредно съобщение Гражданска защита предупреждава за изключително внимание в областите Халкидики, Пелопонес, Атика и Крит. 

Ключови думи:

Турция, Гърция

Още по темата