Медия без
политическа реклама

Поне 3000 души в Либия са загубили живота си в бурята ''Даниел''

Бедствието се насочва към Северен Египет

12 Септ. 2023Обновена
Град Дерна
Стоп кадър/Nahel Belgherze
Град Дерна

Говорителят на Червения полумесец на Либия Такфик Шукри заяви, че жертвите на бурята ''Даниел'' са 2084 души, 9000 са безследно изчезналите лица, а 20 000 са разселените до сега.

Източната администрация на Либия изчислява, че жертвите са 3000 души.

Жилищни квартали са заличени, след като пороите са ги помели в морето заедно с хиляди техни жители, а ситуацията е катастрофална и безпрецедентна за Либия, съобщи LNA.

На кадри, споделени в социалните медии, се виждат потопени автомобили, срутени сгради и потоци вода. Хамад призова медицинския персонал и асистенти да отидат в най-силно засегнатия град Дерна в Източна Либия, за да окажат незабавна помощ. Телефонните линии в града са прекъснати, а снимки, споделени от Червения полумесец, показват силно наводнени улици. В Дерна са загинали между 150 и 250 души, макар че информацията не е потвърдена, тъй като градът е напълно откъснат заради наводнението. Има съобщения за аварирал язовир.

Болниците в източния град Байда бяха евакуирани след тежки наводнения от валежи, причинени от силна буря, показаха видеоклипове, споделени от Медицинския център на града във Facebook.

Бурята е резултат от остатъците от много силна система с ниско налягане. Бурята донесе катастрофални наводнения в Гърция, Турция и България миналата седмица, преди да се премести в Средиземно море и да се развие в тропически циклон, известен като медикан. Тези системи могат да донесат опасни условия в Средиземно море и крайбрежните държави, подобно на тропическите бури и ураганите в Атлантическия океан или тайфуните в Тихия океан. Остатъците от бурята засягат Северна Либия и бавно ще се насочат на изток към Северен Египет.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Либия, наводнение, Дерна