Медия без
политическа реклама

Полша ще строи 6 ядрени реактора, за да скъса с руската си зависимост

Премиерът Матеуш Моравецки започва днес тридневно посещение в САЩ

11 Апр. 2023
"Уестингхаус" рекламира реакторите си АР 1000 като едни от най-ефективните и най-безопасни в света.
westinghousenuclear.com
"Уестингхаус" рекламира реакторите си АР 1000 като едни от най-ефективните и най-безопасни в света.

Полският премиер Матеуш Моравецки започва днес тридневно посещение в САЩ, чиято главна тема ще бъде сътрудничеството в енергетиката, съобщи правителствената канцелария. Очаква се да бъде обсъдено изграждането на американски ядрени реактори в Полша.

"Щом руският президент Владимир Путин шантажира цяла Европа в енергийно-политически план, би трябвало да се заложи на други, сигурни енергийни източници, и то от надеждни партньори", заяви в началото на ноември миналата година Моравецки. Предстои в Полша да премине към ядрена енергия - с реактори AP1000 на американския концерн "Уестингхаус", информира АРД.

Три месеца след заявлението на премиера във Варшава бяха подписани предварителните договори за строителството. То трябва да започне през 2026 година, а до средата на 2040-а трябва да са готови шест реактора. Половината ще са от САЩ, другите от Южна Корея - две страни, в които през последните месеци Полша направи големи поръчки за оръжие, военни самолети и изтребители, припомни "Дойче веле".

"Трябва да станем колкото може по-бързо независими от Русия - затова е сътрудничеството с големи фирми и солидни партньори като Америка и Южна Корея", посочи Олга Семенюк, държавна секретарка в Министерството за развитието и технологиите.

Цената не е ясна, но експерти предполагат, че навлизането на Полша в ядрената енергетика ще излезе около 40 милиарда евро, посочва АРД.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Полша, реактори

Още по темата