Quantcast

Медия без
политическа реклама

Полша провежда избори без никой да може да гласува

10 Май 2020
ЕПА/БГНЕС
Анджей Дуда по време на предизборен дебат.

Поляците трябваше да изберат свой президент тази неделя, но избирателните секции няма да отворят, никой няма да може да гласува, а изборите, нито официално отменени, нито отложени, ще влязат в историята като рядък случай на избори в „Зоната на здрача“, разказва АФП, цитирана от БГНЕС.

Тази ситуация се дължи на пандемията от коронавируса и неспособността на управляващите и опозицията да се споразумеят за конституционно и взаимно приемливо решение по казуса.

Лидерът на консервативната управляваща партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински и неговият съюзник Ярослав Говин, шеф на партия „Споразумение“, заявиха, че са взели решение за отлагане на изборите в сряда.

"След като датата на 10 май 2020 г. премине и Върховният съд отмени изборите, тъй като вотът няма да се състои, председателят на парламента ще обяви нови президентски избори за първата възможна дата", се казва в тяхно изявление.

"Ние се потапяме в мъглата на правен абсурд", реагира политологът Станислав Мочек, ректор на Университета Collegium Civitas. "Звучи като заповед, дадена на съда."

Изправена пред риска от масово заразяване по време на изборния процес, партията „Право и справедливост“ гласува закон, налагащ изборите по пощата. Но този текст, критикуван от конституционалистите и отхвърлен от опозицията в Сената, пристигна твърде късно, за да позволи организирането на изборите.

В същото време „Право и справедливост“ отказа отлагане, поискано от опозицията, чиито кандидати не можаха да проведат кампания и въпреки че според социологическите проучвания, трима от четирима поляци искат избори да не се провеждат в момента.

Съгласно условията на конституцията, за да се отложат президентските избори, трябва да се обяви състояние на природно бедствие. Официално „Право и справедливост“ счита, че здравната криза не го налага. Неофициално намекнаха, че присъстващите в Полша многонационални компании могат да поискат огромни обезщетения, които държавата ще бъде принудена да плати.

Но за опозицията и много коментатори имаше и друга причина: консервативната партия искаше да осигури незабавно победата на президента Анджей Дуда. Той можеше да бъде преизбран още на първия тур. Но шансовете му за победа може да отслабнат с времето, когато икономическото въздействие на пандемията ще се почувства от бизнеса и домакинствата, а безработицата ще нарасне.

Още по темата