Quantcast

Медия без
политическа реклама

Полша иззе гимназия, ползвана от децата на руските дипломати

30 Апр. 2023
БГНЕС
Служители на реда пазят спорната сграда.

Полша е иззела сграда на гимназия в близост до посолството на Москва във Варшава, предназначена за децата на дипломатите, предаде БГНЕС. "Тя принадлежи на кметството на Варшава", заяви пред АФП говорителят на полското външно министерство Лукаш Ясина, като добави, че е имало заповед на съдебен изпълнител. Полша твърди, че има огромно несъответствие в броя на дипломатическите сгради. А спорът за гимназията е стар.

"Разглеждаме това като поредния враждебен акт на полските власти и грубо нарушение на Виенската конвенция от 1961 г.", заяви руското външно министерство. То обеща "остра реакция и последствия за полските власти и интересите на Полша в Русия". Посланикът на Москва Сергей Андреев също осъди намесата на Полша като "незаконно" посегателство върху дипломатически обект, като заяви, че на територията на сградата живеят учители и служители. "Училището ще продължи да функционира в друга част на сградата на руското посолство", добави той. "Наш приоритет е осигуряването на безопасността и интересите на нашите служители и техните семейства".

Заместник-кметът на Варшава Томаш Братек обяви, че градските власти са "придобили собственост" върху сградата. "Първоначално руската страна отказа да отвори портата и вратите. Наложи се да извикаме ключар, който благодарение на инструментите си ни позволи да влезем в обекта", заяви Братек, цитиран от информационната агенция ПАП. "Виждайки, че няма да се оттеглим, руската страна, в лицето на заместник-посланика, ни върна ключовете", обясни Братек.

През деня хората са били забелязани да напускат сградата, като някои от тях са носели картонени кутии, чанти и контейнери за смет, пълни с вещи, докато са били извеждани от помещенията. В продължение на няколко часа камиони с дипломатически номера изнасяха различни предмети от сградата.

В петък кметът на Варшава Рафал Тшасковски подчерта в профила си в Туитър, че сградата на училището "няма дипломатически статут и не е защитена от никакъв имунитет". Той добави, че през 2016 г. Руската федерация е била осъдена да плати над 31 млн. злоти (7,4 млн. долара) плюс лихви за незаконно заемане на обекта.

 

ИСТОРИЯ

Руската гимназия се е помещавала в сграда, която преди Втората световна война е принадлежала на полския тенор Ян Киепура. През 1945 г. сградата е национализирана от държавата. През 1953 г. управляващите комунисти я предават на съветските власти. Според сегашните полски обаче тази операция е извършена "без правно основание". През март 2022 г., малко след като Русия започна инвазията си в Украйна, Министерството на външните работи на Полша излезе с изявление, в което се казва, че полските съдилища са постановили, че Русия трябва да върне сградите под полски контрол.

 

НЕ Е ЗА ПЪРВИ ПЪТ

Събитията сега дойдоха една година след като градският съвет на Варшава иззе бивш руски дипломатически обект, наричан от жителите на Варшава "гнездото на шпионите". Предаден бе а Украйна. 

Ключови думи:

Полша

Още по темата