Медия без
политическа реклама

Полша арестува 9 души за саботажи по поръчка на Москва

21 Май 2024
Доналд Туск
Aрхив EPA/БГНЕС
Доналд Туск

Девет души в Полша бяха арестувани и обвинени в саботаж, за който се твърди, че е поръчан от Русия. Това заяви полският министър-председател Доналд Туск в ефира на телевизия TVN24.

"Имаме девет заподозрени, които са арестувани и обвинени в пряко участие в саботаж в Полша по поръчка на руските служби", каза той.

Туск добави също, че арестите са свързани със серия от палежи и опити за палеж. По думите му става въпрос за наети мъже, сред които граждани на Украйна, Беларус и Полша. "Сега тече не само разследване, но и мащабна операция за елиминиране на този тип заплахи и по този начин за задържане на други потенциални престъпници", каза полският политик.

По-рано, на 13 май, полската държавна противопожарна служба съобщи, че в търговски център в северната част на Варшава е възникнал масивен пожар. Имаше опит за палеж на фабрика за бои във Вроцлав, до която има химически завод. Задържаните тогава са обвинени и в саботаж в Литва и подпалване на склад на IKEA. Туск твърди, че "те са били поръчани от руските служби, това беше разкрито без всякакво съмнение".

След това бе беше съобщено, че полските служби за сигурност са открили и демонтирали подслушвателно устройство в град Катовице в стаята, където е трябвало да се проведе заседание на Министерския съвет.

През последните дни Полша реши да отдели 2,5 млрд. долара за укрепване на сигурността на източните си граници. Полша ще изгради 400 км укрепителни съоръжения по границата с Русия и Беларус.

Ключови думи:

Доналд Туск, Полша

Още по темата