Quantcast
Почина бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Почина бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл

3 179
 БГНЕС
Колин Пауъл

Колин Пауъл, първият чернокож държавен секретар на САЩ, чието ръководство в няколко републикански администрации спомогна за оформянето на американската външна политика през последните години на XX век и началото на XXI, е починал от усложнения след COVID-19, съобщи семейството му във ''Фейсбук'', предава Си Ен Ен. Той е бил на 84 години. 

"Загубихме забележителен и любящ съпруг, баща, дядо и велик американец", написа семейство Пауъл, като подчерта, че бившият държавен секретар е бил напълно ваксиниран.

Колин  Пауъл е роден на 5 април 1937 г. в квартал ''Харлем'' в Ню Йорк. Той е син на ямайски имигранти. Годините му в очите на обществеността са до голяма степен свързани с войните в Ирак. Първата война през 1991 г. е успешен опит на президента Джордж Буш-старши да освободи Кувейт от Ирак. Втората от 2003 г., пък е опит под ръководството на Буш-младши да попречи на правителството на Саддам Хюсеин да използва ядрени оръжия. ''Политико'' припомня, че тази война опетнява Пауъл и други американски лидери, когато става ясно, че тези оръжия не съществуват. ''Най-вече съм ядосан на себе си, че не помирисах проблема веднага. Инстинтктите ми ме провалиха'', пише Пауъл в биографичната си книгата от 2012 г.

Ключови думи:

Колин Пауъл, САЩ

Още

Русия ще съди астронавтка от САЩ за дупката в "Союз"

02.12.2021

8791
САЩ изпратиха 100 камиона с неизвестен товар в Сирия

29.11.2021

3506
Байдън не покани Турция и Китай на срещата на върха за демокрацията

24.11.2021

3495