Медия без
политическа реклама

ПКК пое отговорност за атентата в Анкара

Двама полицаи бяха ранени след екплозия и престрелка, а нападателите са загинали

01 Окт. 2023Обновена

Двама полицаи бяха ранени при терористична атака в Анкара срещу турското министерство на вътрешните работи. Нападателите са загинали. ПКК пое отговорност за атентата.

Министерството на вътрешните работи се намира съвсем близо до Великото национално събрание на Турция, където днес ще бъде открита новата парламентарна година.

Нападателите са пристигнали с лекотоварен автомобил пред входната врата на Главна дирекция "Сигурност" на силовото ведомство и са открили огън по полицаите на входа. Един от терористите се е взривил пред сградата, съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая. Другият терорист е неутрализиран по-късно. Преди да атакуват МВР, терористите са убили собственика на колата, която са използвали - ветеринарен лекар.

В района на инцидента са пристигнали специалните служби, президентската охрана и специалисти по взривовете. В момента те извършват оглед на местопроизшествието поради опасност от взривни устройства. Полицията извърши контролирана експлозия на подозрителен пакет в района на първия взрив в Анкара, съобщи телевизия A Haber.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви няколко часа след атаката близо до парламента на страната, че "терористите" никога няма да постигнат целите си. ''Злодеите, които застрашават мира и сигурността на гражданите, не са постигнали целите си и никога няма да ги постигнат'', каза Ердоган, предаде АФП. 

Кюрдската работническа партия (ПКК), която е смятана за терористична организация от Турция и западните страни, пое отговорност за днешния самоубийствен атентат в турската столица Анкара, предаде Франс прес. "Срещу турското министерство на вътрешните работи беше извършен жертвен акт от екип на нашата бригада "Безсмъртните", заяви въоръжената групировка пред близката до кюрдското движение информационна агенция ANF. 

 

Ключови думи:

терор, МВР, Турция, Анкара

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?