facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Париж: Иран може да има ядрена бомба до 1-2 години

1890
 EPA/БГНЕС архив

Ако Иран продължи да нарушава ядреното споразумение (СВПД), той може да разполага с ядрена бомба в рамките на 1 до 2 години. Това заяви френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от БГНЕС.

"Ако продължат с нарушаването на Виенското споразумение, тогава да, в рамките на доста кратък период от време, между 1 и 2 години, те биха могли да имат ядрено оръжие, което не е опция", заявява Льо Дриан. 

Техеран е на четвъртия етап на отказ от ангажиментите си по ядрената сделка от 2015 г. след оттеглянето на САЩ от споразумението, настоявайки, че ще го направи, ако европейските му партньори не изпълнят своите собствени ангажименти. 

Разгневен от убийството на своя генерал Солеймани, Иран обяви на 5 януари, че прекратява останалите си задължения по сделката от 2015 г., която предвижда да бъде освободен от западните икономически ограничения в замяна на прекратяване на ядрената му програма. Страната обяви, че сега ще започне да обогатява уран, за да отговори на техническите си нужди и това ще се случи по "мирен" начин.

 

 

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Още през юли Иран обяви, че възнамерява да излезе извън ограниченията на ядреното споразумение от 2015 г. и да пристъпи към обогатяване на уран до 5% за мирни цели вместо заложените 3,67%. Новината за намеренията на Тахеран тогава бе разпространена от съветника на Хаменей по международните въпроси Али Акбар Велаяти, според когото престъпването на параметрите по ядрената сделка се налага заради нуждите на атомната централа Бушер. За изработването на бомба уранът трябва да е обогатен до 90%.

Това беше само поредна заявка на Иран за престъпване на ограниченията в споразумението от 2015 г. Иран вече беше заплашил, че ще възстанови и производството на "тежка вода" - необходим ресурс за производството на бомба, в знак на протест срещу възстановените от американския президент Доналд Тръмп санкции върху страната.

Агенциите припомнят, че четвъртата стъпка на Иран беше на 6 ноември т.о., когато Техеран започна да използва центрофугата за обогатяване на уран във Фордо. Според сделката, това можеше да се случва само в комплекса Натанз.

В този период  ръководителят на ядрената програма на Иран Али Акбар Салехи обяви, че в страната вече работят 60 модернизирани центрофуги ИР-6, което е два пъти повече от известното досега и което е очевидно нарушение на условията на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), известен още като иранската ядрена сделка. Салехи направи това разкритие пред държавната телевизия по случай 40-годишнината от превземането на американското посолство в Техеран. Центрофугите ИР-6 са способни да произвеждат обогатен уран 10 пъти по-бързо от центрофугите от първото поколение ИР-1, които бяха разрешени от сделката, ограничаваща Иран да използва само 5,060 от ИР-1.
Според прочита на Иран останалите страни по споразумението - Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия, също се явяват непреки нарушители на сделката заради провала им да убедят Тръмп да премахне санкциите. 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Секс видео спря кандидата на Макрон за кмет на Париж

14.02.2020

3713 15
US Сенатът ограничи правата на Тръмп да започне война с Иран

14.02.2020

1122 9
Буря отменя десетки полети от и до Великобритания

10.02.2020

Обновена

1247

Коментари

Paranormal

Някой си Марков се изявява като последна инстанция. Пиша тук, че там не се получава заради ретроградни планети. 

Анонимен7

ядрена бомба до 1-2 години

може пък да е и до 1-2 месеца

bay Dragan

И трябва.

Карапетров

Защо иранските бомби да са по-старшни от френските или нечии други!?

peniko

Ами защото в днешно време атомните бомби са средство за "кеширане". Отде-накъде ще искам и други маймуни да се качат на моя клон и да ядат от мойте банани?

harmless
снимка на harmless

Защо иранските бомби да са по-старшни от френските или нечии други!?

Защо бясното псе е по опасно от нормалното здраво куче ?

Влез или се регистрирай за да коментираш