Медия без
политическа реклама

Още през януари САЩ са дали на Киев точни планове на руската инвазия

Това обяснява и успешното възпиране на руските войски, твърди Уолстрийт джърнъл

03 Апр. 2022Обновена
Архив ЕПА/БГНЕС

Още в средата на януари американското разузнаване е предало на висшето ръководство на Украйна подробни планове на руската инвазия в Украйна. Счита се, че тези ключови документи са в основата на успешното възпиране на руските войски, съобщава Уолстрийт джърнъл (The Wall Street Journal), цитиран от БГНЕС.

Изданието пише, че по време на тайно посещение в Киев в средата на януари шефът на американското разузнаване Уилям Бърнс се е срещнал с украинския президент Володимир Зеленски и го е информирал за плановете на Руската федерация. Данните са получени от американското разузнаване. 

Предложенията на Русия за гаранции за сигурност включват изтеглянето на силите на НАТО от България и Румъния, които се присъединиха към алианса след 1997 г. съобщи руското външно министерство в петък, предава РИА Новости.

По това време американското разузнаване вече е знаело за намеренията на руснаците да атакуват от територията на Беларус, и по-специално първо да превземат летището в Гостомел, за да го използват за отправна точка за атака срещу Киев. В публикацията се твърди и, че не всички западни съюзници изобщо са вярвали на американското разузнаване, че Путин наистина планира инвазия.

Целта на посещението на директора на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс в Москва е била да се заяви ясно на Русия, че САЩ следят отблизо концентрацията на руски войски близо до украинската граница, предава CNN, цитирана от Агенция Фокус.

"Сега" припомня:

Шефът на ЦРУ Уилям Бърнс наистина беше в Берлин и Киев в средата на януари. Той ги посети два дни преди визита на Блинкен на същите места. Тогава бе обявено, че Бърнс е бил командирован заради отказа на германския канцлер Олаф Шолц да заяви ясно, че ще спре "Северен поток" 2, ако Русия нахлуе в Украйна. 

Шефът на ЦРУ на няколко пъти беше в района, като се активизира особено в началото на ноември м.г. Тогава той се оказа в Москва, където проведе среща със екретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев. Това бе първата среща между Патрушев и Бърнс, откакто той застана начело на ЦРУ. По-рано те се срещнаха през 2013 г., по време на посещението на секретаря на руския Съвет за сигурност в Съединените щати. Тогава Бърнс беше изпълняващ длъжността държавен секретар. По това време шеф на Държавния департамент беше Джон Кери, но тъй като беше на посещение в Близкия изток, именно Бърнс приема Патрушев във Вашингтон.

След разговорите, бе обявено, че целта на посещението на Бърнс в Москва е била да се заяви ясно на Русия, че САЩ следят отблизо концентрацията на руски войски близо до украинската граница. Ръководителят на американската разузнавателна агенция също е трябвало да разбере мотивите на Кремъл по въпроса.
На срещите в Москва Бърнс се е опитал да предупреди Руската федерация срещу всякакви планове за провеждане на каквито и да било настъпателни операции, като отбелязал, че САЩ много внимателно следят всички движения на руските войски. 

Тогава от Кремъл обявиха, че  „руското военно присъствие в Крим и прилежащите води на Черно и Азовско море и Закаквазието е стабилизиращ фактор“. Твърдяха и, че имат право на "всякакви военни дейности, които са необходими, за да защитим нашите граждани, за да обезпечим дейността на държавата", както и, че в "тази дейност, естествено, ние се ръководим от принципа на отбранителната достатъчност, ние не извършваме там никаква дейност, която надхвърля нуждите ни в това за задачите". Само няколко месеца по-късно Русия нападна Украйна.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата