Quantcast
Осем американски щата атакуваха българската крипто фирма Nexo | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Осем американски щата атакуваха българската крипто фирма Nexo

Обвинението е в незаконни операции, подвеждане и измама на инвеститори
Обновена
10 930
 nexo
35-годишният бивш депутат Антони Тренчев е един от съоснователите на Nexo

Осем американски щата предприеха атака срещу криптобанката Nexo, основана и управлявана от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев. Проблемът е в нерегистриран продукт за криптовалута на фирмата.

Антони Тренчев е бивш депутат от Реформаторския блок. Коста Кънчев пък е братовчед на управителя и председател на УС на Фондация "ХелпКарма" Константин Кръстев, който бе обвинен от Софийска градска прокуратура в длъжностно присвояване в края на 2021 г. (през март 2018 в УС на "ХелпКарма влиза и бащата на Коста Кънчев - Калин Кънчев). Третият съосновател е Георги Шулев - син на бившия икономически и социален министър от НДСВ Лидия Шулева.

Според американската телевизия CNBC щатските регулаторни органи в Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт твърдят, че Nexo е предлагала на клиентите си лихвоносещи сметки, без първо да ги регистрира като ценни книжа и да предостави необходимите отчети. Без достъп до тези финансови отчети, според щатските регулатори, инвеститорите не биха могли да вземат информирани инвестиционни решения.

Осемте щата твърдят още, че Nexo е внушила на инвеститорите, че е лицензирана и регистрирана платформа. Депозитният продукт уж позволявал на инвеститорите да вложат активи в Nexo в замяна на доходност до 36%. Nexo обаче е признала, че само един неин продукт носи 36% лихва - за най-високия клас клиенти Platinum, при това за по-слабо известната криптовалута Axie Infinity. 12% се предлагали за депозити в стейбълкойни като USDC, USDT и DAI, чиято стойност е закрепена към тази на долара. А за депозитите в най-известните криптовалути - Bitcoin и Ethereum, доходността е едва 7 и 8%.

Основното обвинение към фирмата е в незаконни операции и измама на инвеститори.

Nexo има лицензи едва в четири от щатите, поискали спиране на дейност й: Калифорния, Оклахома, Южна Дакота и Мериленд, твърди в. "Капитал". Едно от възможните обяснения за това е, че лицензите на Nexo се издават на различни юридически дружества. Обвинението в Ню Йорк отбелязва, например, че сайтът на компанията се оперира от Nexo Capital, което има лиценз за работа само в Канада. Повечето лицензи на компанията в САЩ са на друго дружество - Nexo Financial, но дори и в щати с лиценз компанията има проблеми.

На изпратени въпроси Nexo отговаря на "Капитал", че регулаторите се фокусират върху компанията, защото била една от малкото останали след фалитите на други с подобен бизнес модел, като Celsius. А обвиненията били излезли часове преди Nexo да обяви, че е придобила дял от американската банка Summit National Bank. Тя е малък кредитор от Уайоминг с активи под $100 млн., като от компанията не упоменават какъв дял е придобит, макар да твърдят, че транзакцията е минала през регулаторно одобрение.

В имейл до "Сега" от Nexo уточняват, че 7 щата /според публикации в американските медии са 8 щата/ са предявили искания за спиране на само един от продуктите на компанията – услугата, посредством която клиентите печелят лихва. Не се засягат останалите продукти на Nexo, сред които са закупуването на крипто активи, заеми, обезпечени с крипто активи, борсови и трейдинг услуги, които продължават да се предлагат в САЩ и на още над 5 милиона души в света. "Nexo винаги неотлъчно се съобразява с насоките, които регулаторите по света дават на крипто пространството или на нея конкретно и поддръжа активен диалог с регулаторния орган. Затова и крипто компания с повече лицензи от Nexo няма", пишат от компанията.

Nexo за втори път има проблеми в Ню Йорк. През октомври 2021 г. щатът нареди на фирмата да прекрати част от дейността си, защото е предлагала ценни книжа, без да има нужния лиценз. 

От документите става ясно, че към края на юли 2022 г. Nexo има над 93 000 клиенти в САЩ за продукта си Earn, по чиито сметки е имало около $800 млн. Това е рядко срещана информация, защото фирмата оперира през много компании и приходите й на глобално ниво не са известни. В България, например, Nexo оперира през дружеството "Ен Ди Ес", отчело за 2021 г. 27.8 млн. лв. приходи и 4.1 млн. лв. печалба, пише “Капитал”.

Това не са първите юридически проблеми за Nexo. През 2020 г. група клиенти от Калифорния съди крипто компанията заради ликвидирането на техните позиции в клиптовалутата Ripple. Отделно фирмата води дългогодишен юридически спор с третия от съоснователите - Георги Шулев. От Nexo уточниха пред "Сега", че Върховният съд на Англия и Уелс се е произнесъл в полза на Nexo още на 1 юли 2022 г.

Ключови думи:

Nexo, Хелпкарма, САЩ

Още

Русия изненадващо отложи преговорите със САЩ за ядреното оръжие

28.11.2022

Обновена

3000
САЩ искат от България да им предаде турчин, защото е измамил Пентагона

28.11.2022

Обновена

2211
Републиканци в Конгреса искат по-голям контрол за помощта за Украйна

28.11.2022

855