Медия без
политическа реклама

Орбан блокира 50 млрд. евро за Украйна

Парите все пак могат да стигнат до Киев - с двустранни споразумения или след нов извънреден Европейски съвет в края на януари

15 Дек. 2023Обновена
Трибюн нюз сървис

Часове след като не успя да блокира решението за започване на преговори за присъединяване на Украйна и Молдова с ЕС, унгарският премиер Виктор Орбан все пак наложи вето на одобрението за отпускане на 50 млрд. евро помощи за Украйна в следващите четири години. 

"Обобщение от нощната смяна: вето върху допълнителните пари за Унгария", написа премиерът Виктор Орбан в социалните мрежи след преговорите. Лидерите на ЕС заявиха, че преговорите по въпроса ще продължат в началото на 2024 г.

Въпреки ветото, парите могат да стигнат до Украйна. Това може да стане с двустранни споразумения между съответната страна и Украйна. Освен това вече има предложение за свикване на извънреден Европейски съвет в края на януари, когато европейските лидери ще се върнат към темата.

Ден преди да се събере в Брюксел, Европейската комисия размрази около 10 млрд. евро евросредства за Унгария с обяснение, че тя е извършила нужните за това правосъдни реформи. Според критиците на решението това е било опит "да бъде подкупен" Орбан.

ЕС одобори нов пакет от санкции срещу Русия

Тази нощ развитие имаше и около новия пакет от санкции на ЕС срещу Русия. Австрия първоначално обяви, че ще наложи вето на пакета заради включването на австрийската "Райфайзен банк интернешънъл" (Raiffeisen Bank International) в списък, в който Украйна е включила компании, които оперират в Русия или имат бизнес отношения с Москва. През нощта Австрия декларира, че ще вдигне ветото, ако Украйна извади банката от списъка и рано сутринта стана ясно, че ЕС е одобрил новия пакет.

12-ият пакет включва забрана за внос на руски диаманти - естествени и синтетични, в ЕС. ЕС също така ще предприеме стъпки за подобряване на ефективността на санкциите срещу руския петрол.

"Извинителна бележка" за Австрия от България и Румъния

Австрийският канцлер Карл Нехамер, който изразяваше несъгласие с 12-ия пакет от санкции срещу Русия, не е бил в залата, когато лидерите са постигнали единодушие, съобщиха трима европейски дипломати за брюкселското електронно издание "Политико".

Според дипломатите това е било съвпадение, тъй като Нехамер е напуснал залата, за да разговаря с председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен относно присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство за свободно пътуване.

Неговото отсъствие бе комично, като се има предвид, че по-рано през деня унгарският премиер Виктор Орбан напусна залата на лидерите, когато те гласуваха за започване на преговори за присъединяване на Украйна.

Ключови думи:

Виктор Орбан, Украйна

Още по темата