Quantcast

Медия без
политическа реклама

Обединената мощ на Г-7 удря Русия и Китай

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се включи виртуално в срещата на най-развитите държави

27 Юни 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Володимир Зеленски се включи днес виртуално в срещата на Г-7

Украинският президент Володимир Зеленски се присъедини днес към разговорите на Г-7 чрез видеовръзка и поиска системи за противовъздушна отбрана, помощ за износа на зърно, още санкции срещу Русия и помощ във възстановяването на Украйна. Той каза, че войната трябва да приключи до края на годината, преди идването на зимата.

Г-7 ще обяви още санкции срещу Русия и ще обещае да продължи да подкрепя Украйна, "докато това е необходимо", се казва в изявление на Белия дом в понеделник, цитирано от Ройтерс и БНР.

Групата на седемте водещи икономики, известна като Г-7, ще се ангажира с нов пакет от координирани действия, насочени към увеличаване на натиска върху Русия, докато се договори механизмът за поставяне на таван на цената на руския петрол. Очаква утре (след края на срещата на Групата на седемте) да бъдат предприеме координирани стъпки за повишаване на натиска върху Русия.

Лидерите на Г-7 също така ще поемат "безпрецедентен, дългосрочен ангажимент за предоставяне на Украйна на финансова, хуманитарна, военна и дипломатическа подкрепа, колкото е необходимо“, включително навременното предоставяне на модерни оръжия, посочват още от Белия дом. САЩ ще "изпълняват значителни ангажименти, включително санкции срещу стотици физически и юридически лица" и ще въведат мита върху "стотици руски продукти на стойност милиарди долари (за 2,3 млрд. долара)", се казва в съобщението от екипа на Джо Байдън. Новите санкции ще бъдат насочени към руското военно производство и вериги на доставки, както и към лицата, отговорни за нарушения на правата на човека, включително военни престъпления, спекулатори и нелегитимни власти.

Преди началото на днешното заседание на лидерите на най-големите икономики в света в Бавария ротационният председател - германският канцлер Олаф Шолц, заяви: "Вземаме тежки решения и ще помогнем на Украйна с всичко възможно, но същевременно ще избегнем конфликт между Русия и НАТО. Сега е важно да бъдем твърди и да отговаряме на нуждите на времето, в което живеем".

ПОМОЩ И САНКЦИИ

- Г-7 ще се придържа към принципа Русия да плати щетите от войната. Парите от повишените мита върху руските стоки ще бъдат предавани на Украйна.

- Най-богатите държави няма да изкупуват руско злато, което е второто по търговска величина след износа на енергоносители.

- Ще бъдат въведени персонални санкции срещу лицата, които са отговорни за нарушаване на правата на човека, за военни престъпления, за кражба на украинско зърно, както и за опит да се смени по нелегитимен път властта в Украйна.

- Великобритания ще ръководи група специалисти, която чрез ДНК анализи ще разпознава откраднатата от Русия украинска пшеница и ще предотвратява достъпа ѝ до световния пазар. Установено е, че няколко държави са купували такава пшеница, сред които е Турция, която отказва да се присъедини към международните санкции.

- Г-7 ще покрива краткосрочния дефицит в украинския бюджет. За целта само от САЩ ще бъдат отпуснати 7,5 млрд. долара. 

- Дългосрочно ще бъде подкрепяна украинската отбрана чрез снабдяването ѝ с модерни оръжия.

$600 МЛРД. СРЕЩУ КИТАЙ

Седемте най-богати демократични държави се договориха да инвестират 600 млрд. долара в инфраструктурни проекти в развиващи се страни, за да контрират китайската страгетия за проникване в Третия свят "Пояс и път". От тази сума 200 млрд. долара ще дойдат от САЩ, 300 млрд. - от ЕС, и 100 млрд. от други държави. Програмата ще се нарича партньорство и глобална инфраструктура".

ПЕКИН СЕ ЗАСЕГНА

Пекин се противопоставя на действия и изявления, които под предлог за изграждане на глобална инфраструктура "очернят и оклеветяват" китайската инициатива "Един пояс, един път", заяви говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан. "По отношение на инициативата на Г-7 Китай приветства всички инициативи, които помагат за изграждането на глобална инфраструктура", каза той. Според него пред страната му не фигурира проблем, какъвто е замяната на една инициатива с друга.

 

Още по темата