Медия без
политическа реклама

Новите санкции на САЩ и Великобритания доведоха до валутен трус в Русия

Московската борса спря търговията с долари и евро, а клиентите загубиха достъп до сметките си

14 Юни 2024Обновена
Московската борса попадна под американски санкции
БГНЕС/ЕПА
Московската борса попадна под американски санкции

Централната банка на Русия спря до второ нареждане търговски сесии на валутния пазар и пазара на благородни метали, както и на пазара на деривати на Московската борса се отменят от 14 юни. Това се съобщава на сайта на централната банка. Причината е рязкото поскъпване на долара и еврото, след като Министерството на финансите на САЩ разшири санкциите по отношение на Русия. Вчера към санкциите се присъедини и Великобритания.

Сред санкционираните десетки лица и фирми са Московската борса и нейната дъщерна структура Национален клирингов център, който е посредник при валутните сделки на борсата. Това на практика означава, че Московската борса няма да може да провежда търгове с долари и евро от 13 юни. Това доведе до паника - след като търговията на борсата спря, някои банки рязко вдигнаха курса до 200 рубли за долар, а пред чейнджбюрата се извиха огромни опашки, написа РБК.

Най-скъпо продава доларите Норвик Банк – 200 рубли за долар при официален курс на ЦБ 89 рубли, пише РБК, позовавайки се на Банки.ру. В колцентъра на банката обясняват на журналистите, че офисите на банката днес няма да работят. Най-скъпите налични долари в Москва продава Цифра Банк – 160 рубли за евро. На 12 юни курсът в същата банка бе 120 рубли за долар.

Централната банка на Русия се опита да успокои ситуацията, като заяви, че "компаниите и гражданите ще могат да продължат да купуват и продават долари и евро през руските банки", както и че доларите и еврото "по сметките и влоговете на гражданите и компаниите се запазват". На практика обаче много банки замразиха всякакъв достъп до такива сметки. При опит на клиентите да изтеглят или прехвърлят пари от тях им се появява надпис, че "достъпът е временно блокиран". При Т-банк пък се изписва, че курсът не е потвърден, след което операцията се анулира.

Досега банките и другите участници в търговете подаваха до борсата заявки за покупка или продажба на валута. Националният клирингов център пък имаше открити кореспондентски сметки за всяка валута в чужди банки, откъдето превеждаше парите. Валутните търгове на Московската борса бяха индикатор за руската Централна банка при определяне на официалния курс на долара и еврото към рублата. Тъй като вече търговията не може да се извършва на Московската борса, сделките с евро и долари ще трябва да се правят извън нея. Т.е. руските банки и компании ще продават  или купуват долари и евро само директно в руски банки, които все още имат кореспондентски сметки в САЩ и ЕС.

"Санкциите ще усложнят живота на износителите, които ще срещнат трудности при продаването на валута, и за вносителите, които ще трябва да купуват валутата по-скъпо", отбеляза Александър Коляндр от Центъра за анализ на европейските политики през The Bell. Икономистът Григорий Баженов добавя, че "това още по-силно ще затвори руския капитал вътре в страната". "Това всъщност ще стабилизира икономиката на Русия. Ако нямаше санкции, бихме видели бягство на капитал от страната. Сега той ще се инвестира в руската икономика", смята той.

Някои аналитици не изключват възникване на черен пазар. "Прозрачността на сделките ще е под въпрос, създават се възможности за манипулации с курса, тъй че не е изключено да се появят няколко курса на долара и евро: официален, курс на отделните банки и курс на черния пазар", казва Александър Потавин от групата "Финам" пред  Forbes. Компанията му спря да изпълнява заявки на клиенти за превод на долари и евро от техни брокерски сметки. "Ще ни трябва време, за да получим данни  от борсата за обема на блокираните средства, да направим вътрешни разплащания и да предприемем нужните действия, за да могат инвеститорите да се разпореждат със своите сметки", казаха от "Финам", която е сред най-големите брокерски компании в Русия. Малко по-късно достъпа до брокерските сметки на клиентите си спря и друга голяма компания - БКС.

Централната банка на Русия спря и търговията с хонгконгски долари, тъй като те са вързани към американските долари.

Санкциите на  САЩ още повече ще увеличат зависимостта на руския пазар от китайския юан. През май делът на китайската валута на борсата достигна рекордните 53,6%, а на извънборсовата търговия — почти 40%. Еврото заема само 10%. Търговията в китайска валута обаче води до големи проблеми - китайските банки, опасявайки се от вторични санкции на САЩ, започнаха да отказват операции с руски фирми.

 

----------------

И IT-продуктите под ембарго

Американското МФ ожесточи и санкциите срещу руския IT-сектор. Новите санкции забраняват доставката на "разработка и консултации в областта на IT-продуктите, услуги по IT-поддръжка и облачни услуги" за всяко лице или фирма в Русия. Забраната влиза в сила от 12 септември 2024 г. "В най-лошия случай ще спре да работи iCloud", смята генералният директор на TelecomDaily Денис Кусков.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата