Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нетаняху: Водим война на човечеството срещу варварството

29 Окт. 2023

Премиерът на Израел Бениамин Нетаняху обяви началото на втората фаза на войната. "Граждани на Израел, през изминалата нощ нашите сухопътни войски минаха през портите на Газа и навлязоха в леговището на злото. Тази война е с ясно изразени цели - напълно да унищожим властта на "Хамас" и да върнем заложниците", заяви Нетаняху в обръщение към нацията. Според него, ЦАХАЛ води войната на човечеството срещу варварството. Нетаняху добави, че "съюзниците в западните и арабските страни разбират целите на войната срещу Хамас и пожелават на Израел победа". 

Израел атакува Газа по суша, въздух и вода. Разширената офанзива бе обявена в петък вечер от говорителя на ЦАХАЛ контраадмирал Даниел Хагари, без да бъде наречена директно "сухопътна операция".

Снощи бойците на ЦАХАЛ навлязоха по три лъча в Газа и проведоха няколко битки с Хамас. Тази сутрин знамето на Израел бе издигнато в Газа за първи след 17 г. 

Вечерта двете страни разменяха ракетни атаки - израелците по Бен Ханун, палестинците - по Сдерот

ПОЗИЦИИ:

"Конфликтът между Израел и Хамас това не е конфликт между две равни страни, това е битка между доброто и злото, между цивилизацията и диващината. Всеки живот, загубен в този конфликт, е за сметка не само на Хамас, но и на Иран, заяви бившият президент Доналд Тръмп.

Днес президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че ще обяви Израел за страна-военнопрестъпник. "Ей, Израел, как се озовахте тук? Как стигнахте дотук? Вие сте окупатор. Вие сте група, а не държава. Западът ви дължи нещо. Ние не ви дължим нищо", заяви Ердогат пред многохиляден митинг на летище "Ататюрк".

Проектът за произраелска резолюция (внесен от Канада), осъждащ действията на Хамас, не успя да събере 2/3 от гласовете в Общото събрание на ООН, но 88 страни от света подкрепиха израелската позиция. Русия и Китай гласуваха против. 

Ключови думи:

Израел, Газа, Атака

Още по темата