Медия без
политическа реклама

Натовска Турция не пуска през Босфора минотърсачи за Киев

Дарените кораби от Лондон няма да минат, докато има война, изненадващо обяви Анкара

02 Яну. 2024
Уикипедия
Британски миночистач

Турция съобщи изненадващо, че няма да позволи на два британски кораба минотърсача да преминат през територията ѝ на път за Черно море, за да бъдат използвани от Украйна, тъй като това ще наруши международния договор, регулиращ преминаването през турските проливи по време на война, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Миналия месец Великобритания заяви, че ще прехвърли два кораба за търсене на мини на Кралския военноморски флот на украинските военноморски сили, за да помогне за укрепването на морските операции на Украйна във войната с Русия.

Членката на НАТО Турция информира съюзниците си, че няма да позволи корабите да преминат през проливите Босфора и Дарданелите, докато войната в Украйна продължава, заявиха от Дирекцията по комуникации на Президентството на Турция.

Три натовски държави - България, Турция и Румъния, ще проведат съвместна операция в Черно море, включително в непосредствена близост до конфликтната зона, образувала се след нахлуването на Русия в Украйна.

Когато Русия започна инвазията си в Украйна през 2022 г., Турция задейства Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., като ефективно блокира преминаването на военни кораби за воюващите страни. Пактът изключва корабите, които се връщат в собствените си бази.

Турция прилага Конвенцията от Монтрьо безпристрастно и щателно, за да предотврати ескалация в Черно море, заяви още Президентството.

Анкара поддържа добри връзки както с Киев, така и с Москва на фона на войната, отбелязва Ройтерс.

"Сега" припомня:

Британският Кралски флот ще прехвърли два от своите кораби минотърсачи в Украйна в опит да засили морските способности на страната, съобщиха преди три седмици от британското Министерство на отбраната.

Министърът на отбраната Грант Шапс каза за Би Би Си, че корабите ще помогнат за повторното отваряне на "жизненоважни маршрути за износ", ограничени след като Русия започна инвазията си в Украйна. От министерството на отбраната казаха още, че Великобритания ще работи заедно с Норвегия за осигуряване на дългосрочна подкрепа за Украйна.

По предоставянето на корабите минотърсачи на Украйна се работи от дълго време. Те бяха част от пакет за морска подкрепа, обещан още преди Русия да нахлуе в Украйна. Кралските военноморски сили обучаваха украински екипажи през лятото как да използват корабите.

След като нахлу в Украйна миналия февруари, руският флот блокира черноморските пристанища на страната, причинявайки проблеми както с корабоплаването, така и с износа, включително блокирането на 20 милиона тона зърно.

НАТО осъди "опасното" поведение на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно, като подчерта, че новата руска "предупредителна зона" засяга териториалните води на България, която е членка на Алианса, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

За да направи дарението, Великобритания изтегли от флота два миночистача от проекта Sandown - Blyth и Ramsey. Първият обслужва Лондон 20 години, вторият 21 години, като всеки изминава над 175 хиляди морски мили. Миночистачите са използвани и в операции в Близкия изток и Северна Европа. Лондон дари корабите на Киев в съответствие с меморандум за изпълнение на съвместни британско-украински проекти в областта на морското партньорство.
Намерението на Великобритания да прехвърли двата миночистача от проекта Sandown в Украйна беше съобщено още през януари 2023 г. Тогава се предполагаше, че корабите с имената „Чернигов” и „Черкаси” ще влязат в състава на ВМС на Украйна.

По това време миночистачите се намираха в британски води, насочвайки се към шотландския град Розит, където се намира корабостроителницата Babcock, а украинските моряци се обучаваха във Великобритания. Експертите отбелязват, че корабите са оборудвани с 30-мм морски автоматични оръдия DS30M Mark.

Още по темата