Медия без
политическа реклама

Нашите социалисти се укриха да не гласуват, че Гладоморът е геноцид

Европарламентът призна с голямо мнозинство за престъпление срещу човечеството изтреблението на украинци чрез глад през 30-те години в СССР

15 Дек. 2022
Паметник в Киев на жертвите на Гладомора. Изобразява момиченце с подуто от глад коремче, което стиска житни класове
ЕПА/БГНЕС
Паметник в Киев на жертвите на Гладомора. Изобразява момиченце с подуто от глад коремче, което стиска житни класове

Европейският парламент определи днес като геноцид гладната смърт – Голодомор - на милиони хора в Украйна през 30-те години на миналия век по времето на съветския лидер Сталин.

В резолюция, подкрепена от 507 евродепутати (срещу 12 против и 17 въздържали се), се казва, че законодателният орган на ЕС "признава Голодомора, изкуствения глад в Украйна през 1932-1933 г., причинен от целенасочена политика на съветския режим, за геноцид срещу украинския народ".

Нито един от петимата български социалисти в ЕП - Сергей Станишев (родом от Херсон, Украйна), Петър Витанов, Иво Христов (бивш началник на кабинета на президента Румен Радев), Цветелина Пенкова и Елена Йончева - не участва в гласуването. Преди близо месец те бяха от малцината в ЕП, които гласуваха против резолюция, която призна Русия за държава-спонсор на тероризма. България бе отсрамена от други 8 евродепутати (от общо 17), които подкрепиха резолюцията срещу гладомора.Това бяха Ангел Джамбазки от ВМРО, Асим Адемов, Александър Йорданов, Андрей Ковачев и Андрей Новаков от ГЕРБ-СДС, Радан Кънев от ДСБ, Атидже Алиева-Вели и Искра Михайлова от ДПС.

Преди дни Украйна отбеляза 90 години от Гладомора и призова международната общност да го обяви официално за геноцид.

Гласуването в Европейския парламент вероятно ще предизвика гнева на Русия, където официалните лица все повече се стремят да реабилитират образа на Сталин при управлението на президента Владимир Путин, отбеляза агенция АФП, цитирана от БГНЕС.

Законодателите от ЕС призоваха "всички страни и международни организации, които все още не са признали Гладомора за геноцид, да го направят".

Те осъдиха също така "манипулирането на историческата памет от страна на настоящия руски режим с цел оцеляване на режима".

Миналия месец германските депутати приеха резолюция, с която обявиха Гладомора за геноцид.

Гладоморът се разглежда от Киев като умишлен акт на геноцид от страна на режима на Сталин с намерението да унищожи селячеството. Кампанията на Сталин за насилствена "колективизация" изземва зърно и други хранителни продукти и оставя милиони хора да гладуват.

Москва отхвърля твърденията на Киев, като поставя събитията в по-широкия контекст на глада, опустошил региони в Централна Азия и Русия.

Сегашният конфликт засилва опасенията, че историята може да се повтори. Руските атаки срещу складове за зърно и блокадата на украинския износ в Черно море предизвикаха обвинения, че Москва използва храната като оръжие за война.

Още по темата