Медия без
политическа реклама

Наши бивши министри в надпревара за постове в Либия

20 Септ. 2020
Даниел Митов
Снимка: БГНЕС
Даниел Митов

Двама бивши външни министри на България се борят за международни дипломатически постове в Либия.

Страната ни предлага Даниел Митов, който оглавяваше външните работи в кабинета Борисов II, за специален представител на ЕС за Либия, съобщи БГНЕС, позовавайки се на потвърждение от Министерство на външните работи.

Политологът бе кандидат за депутат от ДСБ на изборите през 2009 г., но не влезе в парламента. След това работи за мисията на Националния демократичен институт на САЩ в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. Като представител на НДИ работи също така и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и др. През 2014 г. става външен министър във второто служебно правителство на президента Росен Плевнелиев. Митов запазва този си пост и във второто правителство на премиера Бойко Борисов, което управлява от края на 2014 г. до началото на 2017 г. През декември 2017 г. Софийска градска прокуратура внесе срещу Даниел Митов обвинителен акт за престъпление по служба заради договор, който е сключен по негово време и е нанесъл финансови щети на МВнР. По-късно обвинението беше изменено в злоупотреба с доверие. През април 2020 г. Митов беше окончателно оправдан.

Информацията идва само седмица след като чужди медии съобщиха, че бившият министър на външните работи и на отбраната на България Николай Младенов може да поеме Мисията на ООН за подкрепа на Либия (UNSMIL). В периода от 2007 до 2009 г. Младенов е бил депутат в Европейския парламент, след което е оглавявал Министерството на отбраната на България до 2010 г. От 2010 до 2013 г. той е бил министър на външните работи, отбелязва още медията. Бившият пратеник на ООН в Либия Хасан Саламе подаде оставка през март тази година поради здравословни проблеми, а в момента тази позиция се заема от Стефани Уилямс.

Зам. главният редактор на брюкселския информационен сайт Euractiv Георги Готев коментира "дуела" в социалните медии така: "Кристалина срещу Ирина", сезон 2. Западните медии съобщиха преди седмица, че Николай Младенов е вероятният бъдещ представител на ООН за Либия. Ето че днес се появи индиректен конкурент - представител на ЕС за Либия, друг българин. Резултатът вероятно ще бъде, че други държави ще вземат и двата поста. Няма такава дипломация!"

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата