Quantcast

Медия без
политическа реклама

Напълно е потушен пожарът в румънската рафинерия Петромидия

При инцидента загина един работник, а петима бяха ранени. 

03 Юли 2021Обновена
ЕПА БГНЕС
Рафинерията за суров петрол "Петромидия" на Черно море.

От компанията "Ромпетрол", оператор на румънската рафинерия "Петромидия", обявиха, че напълно е потушен пожарът, избухнал след взрива там вчера и в момента няма каквито и да е рискове, предава БНР. При инцидента загина един работник, а петима бяха ранени. 

Директорът на агенцията по околната среда в Констанца - Илеана Андрей съобщи, че станциите за мониторинг на качеството на въздуха са регистрирали повишени стойности, но без да достигнат граничните стойности, в които населението трябва да бъде евакуирано.

От българското Министерство на околната среда и водите увериха, че следят ситуацията и няма опасност за българското крайбрежие от възможен разлив.

Веднага след избухването на експлозията  в рафинерията, министърът на околната среда на страната Барна Танцос каза, че въздействието върху околната среда може да бъде голямо. Зоната на експлозията бе отцепена с цел безопасност, но вероятността от експлозии и нов пожар е висока. Облакът дим се придвижи към морето, а не към брега, което помогна да няма голямо въздействие върху хората. В петък видеоклипове показваха плажуващи по румънското черноморие, изпаднали в шок от вида на огромния облак черен дим.

#SONDAKİKA

Romanya'nın en büyük petrol rafinerisi Petromidia'da patlama meydana geldi. pic.twitter.com/wVAYrYyDZ5

— Gündeme Dair Her Şey (@gundemedairhs) July 2, 2021

 

''Петромидия'' е най-голямата и модерна петролна рафинерия в Източна Европа, локализирана на брега на Черно море, в близост до най-голямото пристанище на Румъния – Констанца, разказа БГНЕС. Тя е собственост на КазМунайГаз Интернешънъл Груп (известна преди под името ''Ромпетрол Груп''), националната петролна и газова компания в Казахстан, и на румънската държава чрез министерството на енергетиката. През миналата година в “Петромидия“ са преработени 4,8 милиона тона суровини (1,16 милиона тона бензин и над 2,6 милиона тона дизел и авиационно гориво). Активното развитие на ''Петромидия'' я превръща в един от основните производители на петролни продукти в Румъния и региона на Черно море.

Още по темата