Quantcast

Медия без
политическа реклама

Напрежението между Китай и Тайван нараства

Китайски изтребители са навлезли в тайванско въздушно пространство, а САЩ изпращат в района самолетоносачи

01 Авг. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Нанси Пелоси вече пристигна в Сингапур и се срещна с първата жена-президент на града-държава - Халима Якоб

Четири самолета на ВВС на Китайската народноосвободителна армия са навлезли в идентификационната зона на въздушната отбрана на Тайван, съобщи министерството на отбраната на Тайван на сайта си. Става въпрос за 4 изтребителя J-16, които са облетели водите югозападно от острова. Тайванските военновъздушни сели са отговорили с радиопредупреждения и разгръщане на противовъздушни ракетни системи.

Навлизането на китайските самолети е част от поредицата събития от възникналото напрежение между Китай и Тайван, на фона на педстоящото посещение в региона на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Тя е начело на делегация на Конгреса в Индо-тихоокенаския регион, която днес пристигна на посещения в Сингапур, а в плановете са още Малайзия, Южна Корея и Япония.

Но телевизия CNN съобщи, че макар първоначално да се бе отказала Пелоси все пак ще посети и Тайван. А тайванските медии даже уточняват, че Пелоси още утре трябва да пристигне на летише "Суншан", ще пренощува в хоте "Хаят", а на сутринта ще бъде в законодателния съвет на Тайвън, където ще се срещне с ръководството на острова, включително с главата му Цай Инвен. Същевремено МВнР на острова отказва да коментира възможна визита на американката сенаторка.

САЩ обаче изпращат по-близо до Тайван свои самолетоносачи, разположени в региона, заради възможното пристигане на Пелоси на острова. Според японският в."Никкей" американските военни искат да създадат "буферна зона", с оглед евентуалното пристигане на председателя на Камарата на представителите.

Посещението на Пелоси изглежда ще се осъществи, въпреки предупрежденията от страна на служители от администрацията на президента Джо Байдън, които се опасяват от реакцията на Китай на подобно високопоставено посещение. В материала на CNN се казва още, че американските военни работят денонощно, за да следят всяко движение на Китай в региона и да разработят план за осигуряване на безопасността на Пелоси, заради която вчера Китай излезе с остро изявление по повод предстоящата визита:

Китай ще гарантира решително националния си суверенитет и териториална цялост", заяви говорител на китайските военновъздушни сили.

Миналия четвъртък пък китайският президент Си Дзинпин предупреди американския си колега Джо Байдън, че относно Тайван Вашингтон трябва да се придържа към политиката на "единен Китай" (тоест, че може да съществува само една китайска държава) и затова "да не си играе с огъня".

Китайският президент Си Дзинпин и президентът на САЩ Джо Байдън се предупреждаваха взаимно в двучачасов телефонен разговор.

 

Ключови думи:

Китай, Тайван, Нанси Пелоси

Още по темата