Quantcast

Медия без
политическа реклама

Китай се закани на САЩ заради Тайван

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси засега се отказа от посещение на спорния остров

31 Юли 2022
Архив ЕПА/БГНЕС

"Китай ще гарантира решително националния си суверенитет и териториална цялост", заяви говорител на китайските военновъздушни сили. Изказването му беше препратка към Тайван и беше направено на фона на покачващото се напрежение около самоуправляващия се остров, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По време на военно авиошоу говорителят заяви, че китайските ВВС разполагат с много видове изтребители, способни да кръжат над "скъпия остров на родината". Китай смята Тайван за своя провинция.

В четвъртък китайският президент Си Дзинпин предупреди американския си колега Джо Байдън, че Вашингтон трябва да се придържа към политиката на "единен Китай" (тоест, че може да съществува само една китайска държава) и "да не си играе с огъня".

Китайският президент Си Дзинпин и президентът на САЩ Джо Байдън се предупреждаваха взаимно в двучачасов телефонен разговор.

"Военновъздушните сили имат твърдата воля, пълната увереност и достатъчно възможности, за да защитят националния суверенитет и териториалната цялост", каза говорителят на китайските ВВС.

 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви Китай за по-голяма заплаха от Русия в дългосрочен план в реч за приоритетите на американската външна политика.

Напрежението в района се засили преди дни, когато председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси допусна посещение на острова. Американските военни се опитват да я убедят да не ходи там, защото това може да доведе до сериозни последици. Спекулациите за възможно посещение обаче продължиха, което накара Пентагона да говори дори за възможни военни варианти и планове.

В петък Пелоси даде сигнал, че възнамерява да се отправи на азиатска обиколка, а в неделя официално обяви програмата си, без засега да включва в нея Тайван.

 

 

„Председателката Нанси Пелоси ще оглави делегация на Конгреса в Индо-тихоокенаския регион, която ще посети Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония“, се посочва в съобщението. „Във фокуса на обиколката ще бъдат общата сигурност, икономическото партньорство и демократичното управление в Индо-тихоокеанския регион“, се добавя в него.

Военновъздушните сили на Русия и Китай проведоха съвместен въздушен патрул над Японско море, Източнокитайско море и над западната част на Тихия океан, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Агенциите се позовават на китайското министерство на отбраната.

 

Още по темата