Медия без
политическа реклама

Напрежението между Гърция и Турция ескалира до стрелба по катери

Кораб на турската брегова охрана опитвал да изтласка гръцки морски съд и той започнал да стреля

06 Яну. 2023
БГНЕС архив

Екипажът на катер на гръцката брегова охрана е произвел предупредителни изстрели, за да възпре турски съд на бреговата охрана, който се опитал да го изтласка в източната част на Егейско море. Това съобщиха властите в Атина в момент, когато напрежението между двете съседки остава високо, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

От месеци вече Гърция и Турция водят гранични спорове. Сега президентът Ердоган наля ново масло в огъня, като напомни за унизителни исторически поражения на гърците. Ще има ли война? Докъде може да стигне Ердоган? информира "Дойче веле".


                   
Турската брегова охрана заяви, че нейният екипаж е отвърнал със стрелба във въздуха и гръцкият кораб е бил прогонен.

В изявление на гръцката брегова охрана се казва, че "екипажът е произвел предупредителни изстрели в безопасен сектор и лодката на турската брегова охрана се е оттеглила" към турския бряг. Бреговата охрана заяви, че изстрелите са били произведени във въздуха.

НАТО изтри поздравителното си послание по повод турски празник след остра реакция на Гърция, предаде СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.


                   
В изявлението не се споменава за пострадали или щети по двата плавателни съда по време на инцидента югоизточно от гръцкото островче Фармакониси. Според гръцката брегова охрана това се е случило в териториалните води на Гърция.

Атина е готова на всичко, включително на военни действия срещу Анкара, за да защити суверенните си права, заяви министърът на националната отбрана на Гърция Никос Панайотопулос в интервю за местната телевизия „Стар“, цитиран от БГНЕС.

Турската брегова охрана обаче предложи различна версия на събитията, като заяви, че съд на гръцката брегова охрана е притеснил турски риболовни лодки край турския крайбрежен курорт Дидим в Егейско море, което е накарало турските власти да изпратят катер на бреговата охрана.
                   
Турският катер е прогонил гръцкия от района, което е позволило на турските риболовни кораби да продължат дейността си, съобщи турската страна.
                   
Според оповестената информация гръцкият катер на бреговата охрана е открил огън във въздуха, докато е напускал района, което е накарало турския катер да отговори със същото.
                   
Инцидентът идва в момент, когато отношенията между Гърция и Турция, исторически регионални съперници и съюзници в НАТО със сложни отношения, са по-напрегнати от обичайното в последните три години.

Гръцката брегова охрана съобщи, че нейният кораб е изпълнявал мисия по идентифициране на три турски риболовни лодки в гръцки води край Фармакониси. Тя заяви, че гръцкият екипаж е открил огън, след като е бил притесняван от турския катер на бреговата охрана, който, според изявлението, е "извършвал опасни маневри с намерението да таранира" гръцкия кораб.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?