Медия без
политическа реклама

Гърция обяви, че е готова и на военни действия срещу Турция

Атина ще предприеме всичко необходимо, за да защити суверенните си права, обяви военният министър

05 Юни 2020
Военният министър на Гърция Никос Панайотопулос
ЕПА/БГНЕС
Военният министър на Гърция Никос Панайотопулос

Атина е готова на всичко, включително на военни действия срещу Анкара, за да защити суверенните си права, заяви министърът на националната отбрана на Гърция Никос Панайотопулос в интервю за местната телевизия „Стар“, цитиран от БГНЕС. "Поведението на Турция в последно време е доста агресивно. Считам, че единственият начин Гърция да се справи с подобно поведение, в което има тенденция към агресия, е, от една страна, да използва всичките си дипломатически оръжия, а от друга - да употреби военна сила за потушаване на конфликта“, каза той.

На уточняващ въпрос готова ли е Гърция за военно решение на конфликта, както каза съветник на премиера, Панайотопулос отговори положително, съобщава РИА "Новости". "Той каза, че се готвим за всяка ситуация. Разбира се, „всичко възможно“ включва и военно участие. Ние не искаме това, но искаме да стане ясно, че ще направим всичко възможно, за да защитим максимално нашите суверенни права", подчерта Панайотопулос.

Преди няколко дни турският правителствен вестник публикува искане за лиценз за изследване и добив на въглеводороди в близост до гръцките острови.

В понеделник гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви, че Турция се опитва да присвои суверенните права на друга държава и нарече действията й провокация, тъй като става въпрос за гръцкия континентален шелф.

В сряда гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изпрати писмо до ръководството на ЕС заради "турските провокации".

Гърция заяви, че евентуална ескалация от страна на Турция ще доведе не до гръцко-турска криза, а до европейско-турска криза.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата