Quantcast
Москва към Макрон: Защо виждате протестите в Беларус, а не в ЕС? | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Москва към Макрон: Защо виждате протестите в Беларус, а не в ЕС?

Европейският съюз продължава да пази пълно мълчание за протестите в България, но свиква извънредно заседание заради държава извън състава му
Обновена
15 963
 ЕПА/БГНЕС
Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европейският съюз трябва да подкрепя участниците в мирните протести в Беларус, а говорителката на руското външно министерство Мария Захарова му препоръча да види и протестите в ЕС, но не назова конкретно България.
"ЕС трябва да продължи да бъде мобилизиран в подкрепа на стотиците хиляди беларуси, които мирно протестират за уважаване на техните права, свобода и суверенитет", написа вчера Макрон в Туитър.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел свика за сряда извънредно видео заседание на високо равнище, на което лидерите от ЕС ще обсъдят положението в Беларус и какви санкции да наложат на ръководителите на страната. "Народът на Беларус има право да реши своето бъдеще и свободно да избере своя ръководител. Насилието над протестиращи е неприемливо и не може да бъде позволено", написа той в Туитър.


Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза, че общността е солидарна с народа на Беларус. "Стотици хиляди беларуси излязоха на мирни демонстрации с искане за освобождаване на политическите затворници, наказателно преследване на отговорните за полицейската жестокост и истински избори. ЕС застава до беларуския народ", заяви той също в Туитър.

Мария Захарова определи загрижеността на Макрон за Беларус като лицемерие и му предложи да подкрепи участниците в протестните акции в Европейския съюз. Тя изрази днес мнението си във Фейсбук, без да назове кои държави в ЕС визира и без да покаже, че забелязва протестите в България.

"Кога той ще помоли ЕС да продължи мобилизацията си заедно със стотиците хиляди жълти жилетки, които на мирни демонстрации настояват за спазване на техните права, свободи и суверенитет? Кога Европейският съюз ще започне да се мобилизира в подкрепа на протестните акции в своето пространство?", запита говорителката.

"Лицемерие в пълния смисъл на думата", констатира Захарова.

Ръководителят на европейскта дипломация Жозеп Борел заяви в петък след консултативното заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси, че съюзът не приема резулатите от изборите в Беларус и започва работа за налагане на нови санкции спрямо Минск.

Ротационната председателка на ЕС Германия обяви днес, че е готова да подкрепи разширяването на санкциите на Европейския съюз срещу водещи фигури в Беларус заради кървавото противодействие на протестите. След като министрите на ЕС се съгласиха в петък да съставят списък на потенциалните лица и компании, на които ще бъдат наложени нови санкции, говорителят на германското правителство заяви, че трябва да се обмислят още по-строги мерки. "Разбира се, че разглеждаме възможността да разширим санкциите към други водещи фигури", каза той пред репортери.

Говорителят нарече масовите демонстрации срещу оспорваните президентски избори през този месец "впечатляващи" и призова незабавно да се прекратят насилствените репресии и за освобождаването на "политически затворници".  "Тези хора трябва да знаят, че Европа стои до тях", каза той.

Говорителят призова за "национален диалог" между правителството и опозицията "за преодоляване на кризата", добавяйки, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) може да играе роля за "преразглеждането на изборите".

Великобритания, която напусна ЕС, е готова заедно с партньорите си да наложи санкции срещу виновните за насилието над протестиращи в Беларус, заяви министърът на външните работи Доминик Рааб.

"Спешно е необходимо да използваме възможностите на ОССЕ и да извършим разследване на нарушенията, които направиха изборите нечестни, както и да разследваме последвалите жестоки репресии. Обединеното кралство ще работи със своите международни партньори, за да се въведат санкции срещу онези, които носят отговорност, както и да се поиска отговор от властите в Беларус", каза Рааб. Той отбеляза, че Великобритания не признава резултатите от президентските избори в Беларус.

53

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ердоган: "Франция иска да създаде антиислямска система"

20.10.2020

1963 10
Властите в Беларус причакват протестиращите с водни оръдия

18.10.2020

415 12
ЕС въвежда санкции лично срещу Лукашенко

12.10.2020

Обновена

946 8

Коментари

Страници

nebenebe

Бабата пак е изтървала макарончето.

Гласът

"Макарончето" е няй-големият приятел на Русия в ЕС (поне от страните с реално влияние). Не съм сигурен какво печели Русия от подобни тъпи закачки с него. 

bugar
снимка на bugar

Гласът (Mute)

 

Не знам какво Русия печели или губи според думите ти. Знам със сигурност едно - Така наречения запад (държавите които са с ясна анти-руска ориентация) винаги е претендирал за "морално превъзходство - изразяващо се в честност, справедливост, хуманизъм или всичко което повечето хора искат." А точно там цялата сегашна система издиша и за това се търси нов модел.

 

Колкото до Русия - брани си интересите до колкото може. Гледа да има некакъв национален интерес и това е. Просто в момента руснаците не са готови да стават роби на световния либерален ред. Нещо лошо ???

shipka3

Тъпи закачки?!?

А защо гледаш сламката в окото на брата си, пък гредата в своето око не усещаш? Или, как ще кажеш брату си: чакай, да извадя сламката от окото ти; а пък на, в твоето око има греда! Лицемерецо, извади първом гредата от окото си, и тогава ще видиш, как да извадиш сламката от окото на брата си (Мат. 7:3-5).

shipka3

Защо си държи така ръката? Да не е гледал от ,,Дондуков" 2.... или Бойко му го е вкарал с 200?

Boris65

Меркелката и макарнчето Макрончо... 

Epikur

   

Е, че то още Христос е установил проблема със сламката и гредата...

erkek

Щото Булгаристан вече е заробен, а белите руснаци още не са...

emona1

На миналогодишните протести на жълтите жилетки в Париж ,имаше 5 мъртви.Инак,ЕС  се къхарят за всяка демонстрация в Москва.И както каза Путин,каква ли истерия на запад щеше да има,ако на някоя демонстрация в Москва,има 1 мъртъв.

valldi

Макаронът 40 дни не вижда протестите срещу най-корумпирания режим в ЕС - този в България? Защо?Обяснението е просто - Боко е мутра, но наша мутра. И наша марионетка. Ако беше така в Белорус дума нямаше да обели. Разобличи се напълно като слуга на сенчестата държава, която го назначи и му дърпа конците.

boboran

Как да види какво става в България като бяга от България с 200

Oraсle

Руснаците са сериозно притеснени че ако падне Лукашенко, белорусите може да поискат реална многопартийна система и честни избори.

Човек може да се запита, какво неестествено има в това? Проблемът е че тия неща на белорусите са им забранени, защото ако им разрешат на тях, следва логичният въпрос защо да не са разрешени и на руснаците...

Отделно от това, политическата свобода се води западна ценност, а на беларусите западните ценности са им забранени, понеже са назначени за буферна зона и дори се готви возсоединяване със суверенната демокрация, а в буферните зони и нататък западни ценности са вражески, нельзя.

 

Другарката Маша приказва за лицемерие, но така някак си теоретично, понеже жълтите жилетки не оспорват резулатите от изборите във Франция.

 

В България ние протестираме срещу самозабравилата се власт и още никой не се е сетил да ни отрича това право - значи вече не ни броят за буферна зона. Това само по себе си е хубаво, но с какво сме по-добри и по-заслужили от белориси и украинци, та ние може да се радваме на политическа свобода, а те не да не могат?

gayo

протестиращите в Беларус колко автомобили са запалили и колко магазини са разграбили

според нелицемерните рашисти?

woogie

В Беларус протестират срещу фалшификацията в изборите. В ЕС няма протести против подобни фалшификации.

В България протестират една шепа маргинали, алкохолици и хулигани. Които се гаврят с Държавния Герб, замеряйки го с яйца и домати. Тези нещастници, които по подобие на комунистите преди, а и кремълската клика сега, развяват български знамена с Държавния Герб  на бялото поле. По Конституция, Българското знаме е БЕЗ ГЕРБ.

Хулиганстващите алкохолици и маргинали са подстрекавани от кремълските подлоги, Радев и Нинова.

Поради което оредяват и се озлобяват прогресивно.

Epikur

 

  Ами като четем подобни коментари, сигурно всички сме озадачени, кой озлобява прогресивно ?  Маргинали, алкохолици, хулигани, нещастници по подобие на кремълската клика, хулиганстващи алкохолици.... Спри бе, човек, пази си здравето.

LeDoyen

"Жълтите жилетки" наистина бяха стотици хиляди, но не това е важното в случая. Тук, в ЕС, отдавна  се наблюдава  двоен аршин при оценката на събития в Източна и Западна Европа (+САЩ). Освен всичко друго, манипулирането на избори не е толкова свързано с преброяване на бюлетините (помним колко пъти ги броиха във Флорида и всеки път получаваха различна бройка), а с обстановката при която се провеждат и официалната пропаганда, компромати и злепоставяне на опозицията. Нали виждаме боричкането между републиканци и демократи до какви "висоти" стига..

марк

 

 

 

                               Макаронът 40 дни не вижда протестите срещу най-корумпирания режим в ЕС - този в България?

 

 

                                       Защото са от едно семейство !

марк

 

 

 

 

                                                Другарката Маша приказва за лицемерие, но така някак си теоретично, понеже жълтите жилетки не оспорват резулатите от изборите във Франция.

 

 

                                            И поради тази причина могат да бъдат избивани ???

марк

 

 

 

 

                                

протестиращите в Беларус колко автомобили са запалили и колко магазини са разграбили

според нелицемерните рашисти?

 

                                    Колко запалени автомобила струва един човешки живот ?  Хайде за Русия може , но тук става въпрос за демократична , цивилизована , излъчваща ЕТАЦ  Европа ???

gayo

да не се опитваш да излъжеш, че френски полицаи са убили някого заради палеж на автомобил?

Бонжуар

Депресията в колхоза ще промени много песнопойки. Ще лъсне не само фарисейщината, а и гепенето на жълтици чрез "помощи" за Изтока. 

Günter Wallraff

Смешен плач

 

Христо Ботев

 

        Плачете за Париж, столицата на разврата, на цивилизацията, школата на шпионството и робството; плачете, филантропи, за палатите на страшните вампири, на великите тирани - за паметниците на глупостта, на варварството, изградени с отсечените глави на толкова Предтечи, на толкова велики мислители и поети, с оглозганите кости на толкова мъченици за насущния хляб, - плачете! - лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти!
        Кълнете комунистите, че съсипаха столицата ви и измряха с разбойническите за вас думи: свобода или смърт, хляб или куршум! Плюйте на техните трупове и на труповете на онези жертви на цивилизацията, кои сте прегръщали и прегръщате в лицето на жените си, на сестрите си, на майките си и днес наричате бесни блудници, защото имаха още сила да се хванат за оръжие и избавят от вертепа на разврата! Хвъргайте кал и камъни връх гроба на Домбровски, защото не стана слуга на някоя коронясана глава, а поборник на велика идея, на висока цел и с гърди твърди се опря на предателите на Франция и виновниците на толкова злочестини в човещината.

марк

 

 

 

                                             Günter Wallraff👍👍

Светозар

"Жители на Хабаровск, намиращ се на около 6110 км източно от Москва, излязоха за шести пореден уикенд да изразят недоволството си от задържането на Сергей Фургал, популярния губернатор на региона. Десетки хиляди демонстрират в Хабаровск в подкрепа на местния губернатор. Фургал бе арестуван на 9 юли във връзка с обвинения за убийство, които той отхвърля. Поддръжниците му твърдят, че задържането на губернатора е политически мотивирано, отбелязва Ройтерс."

Boris65

Престъпника убиец е любимец на либералите. 

Светозар

До Boris65

Кога жителите на Хабаровск станаха либерали?

ИвКо

Към 7.

 Лукашенко е неудобен за Путин защото е досаден с пазарлъците  си подобно на нашият ТЖ. Путин със сигурност предпочита някой дето да може да го баламосва, освен ако същата мижитурка не се подаде на Запада и да си разтури държавата по подобие на нас и Украйна.

 Протестите не могат да се делят по категории като едни да са важни, а други маловажни.

 В следващият ден след изборите в Беларус все още нямаше нито една жертва докато в същият ден полицията в Чикаго застреля двама човека, сега подобно нещо има във Филаделфия. И сега какво излиза двамата застрелни в Чикаго са демократично умъртвени, а по късно този в Минск е зверски убит?

 Западът след падането на соца твърдо върви в посока на изкрейзване докато соца в последните си години твърдо вървеше към очовечаване.

gayo

да си разтури държавата по подобие на нас и Украйна.

 Протестите не могат да се делят по категории като едни да са важни, а други маловажни.

 В следващият ден след изборите в Беларус все още нямаше нито една жертва докато в същият ден полицията в Чикаго застреля двама човека, сега подобно нещо има във Филаделфия. И сега какво излиза двамата застрелни в Чикаго са демократично умъртвени, а по късно този в Минск е зверски убит?

 Западът след падането на соца твърдо върви в посока на изкрейзване докато соца в последните си години твърдо вървеше към очовечаване.

точно - соца вървя към очовечаване до степен да разтури държавата, затова сега няма кой да поизбие малко протестиращи

Аладар

    Полша раздава "Карта на поляка" и стотици хиляди беларуси са получили такава карта за да защитават интересите на Полша - т.н. пета колона на Полша в Беларус.

    И колеги от форума може да имат такива карти.

    Скоро ще има карта на турчина, карта на македонеца, карта на гърка и т.н.

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0_%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BA%D0%B0

Günter Wallraff

Авторский блог Михаил Хазин 12:19 Сегодня

Совпадение? Не думаю...

События в Белоруссии - крайне важный элемент глобальных геополитических раскладов

 Михаил Хазин     https://zavtra.ru/blogs/sovpadenie_ne_dumayu_

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш