Медия без
политическа реклама

Москва към Макрон: Защо виждате протестите в Беларус, а не в ЕС?

Европейският съюз продължава да пази пълно мълчание за протестите в България, но свиква извънредно заседание заради държава извън състава му

17 Авг. 2020Обновена
Еманюел Макрон
ЕПА/БГНЕС
Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европейският съюз трябва да подкрепя участниците в мирните протести в Беларус, а говорителката на руското външно министерство Мария Захарова му препоръча да види и протестите в ЕС, но не назова конкретно България.
"ЕС трябва да продължи да бъде мобилизиран в подкрепа на стотиците хиляди беларуси, които мирно протестират за уважаване на техните права, свобода и суверенитет", написа вчера Макрон в Туитър.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел свика за сряда извънредно видео заседание на високо равнище, на което лидерите от ЕС ще обсъдят положението в Беларус и какви санкции да наложат на ръководителите на страната. "Народът на Беларус има право да реши своето бъдеще и свободно да избере своя ръководител. Насилието над протестиращи е неприемливо и не може да бъде позволено", написа той в Туитър.

I will call a meeting of the members of the European Council this Wednesday 12h00 to discuss the situation in #Belarus

The people of Belarus have the right to decide on their future and freely elect their leader

Violence against protesters is unacceptable and cannot be allowed

— Charles Michel (@eucopresident) August 17, 2020


Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза, че общността е солидарна с народа на Беларус. "Стотици хиляди беларуси излязоха на мирни демонстрации с искане за освобождаване на политическите затворници, наказателно преследване на отговорните за полицейската жестокост и истински избори. ЕС застава до беларуския народ", заяви той също в Туитър.

Мария Захарова определи загрижеността на Макрон за Беларус като лицемерие и му предложи да подкрепи участниците в протестните акции в Европейския съюз. Тя изрази днес мнението си във Фейсбук, без да назове кои държави в ЕС визира и без да покаже, че забелязва протестите в България.

"Кога той ще помоли ЕС да продължи мобилизацията си заедно със стотиците хиляди жълти жилетки, които на мирни демонстрации настояват за спазване на техните права, свободи и суверенитет? Кога Европейският съюз ще започне да се мобилизира в подкрепа на протестните акции в своето пространство?", запита говорителката.

"Лицемерие в пълния смисъл на думата", констатира Захарова.

Ръководителят на европейскта дипломация Жозеп Борел заяви в петък след консултативното заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси, че съюзът не приема резулатите от изборите в Беларус и започва работа за налагане на нови санкции спрямо Минск.

Ротационната председателка на ЕС Германия обяви днес, че е готова да подкрепи разширяването на санкциите на Европейския съюз срещу водещи фигури в Беларус заради кървавото противодействие на протестите. След като министрите на ЕС се съгласиха в петък да съставят списък на потенциалните лица и компании, на които ще бъдат наложени нови санкции, говорителят на германското правителство заяви, че трябва да се обмислят още по-строги мерки. "Разбира се, че разглеждаме възможността да разширим санкциите към други водещи фигури", каза той пред репортери.

Говорителят нарече масовите демонстрации срещу оспорваните президентски избори през този месец "впечатляващи" и призова незабавно да се прекратят насилствените репресии и за освобождаването на "политически затворници".  "Тези хора трябва да знаят, че Европа стои до тях", каза той.

Говорителят призова за "национален диалог" между правителството и опозицията "за преодоляване на кризата", добавяйки, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) може да играе роля за "преразглеждането на изборите".

Великобритания, която напусна ЕС, е готова заедно с партньорите си да наложи санкции срещу виновните за насилието над протестиращи в Беларус, заяви министърът на външните работи Доминик Рааб.

"Спешно е необходимо да използваме възможностите на ОССЕ и да извършим разследване на нарушенията, които направиха изборите нечестни, както и да разследваме последвалите жестоки репресии. Обединеното кралство ще работи със своите международни партньори, за да се въведат санкции срещу онези, които носят отговорност, както и да се поиска отговор от властите в Беларус", каза Рааб. Той отбеляза, че Великобритания не признава резултатите от президентските избори в Беларус.

Последвайте ни и в google news бутон