Медия без
политическа реклама

Масов разстрел в начално училище в Тексас взе 21 жертви

Убиецът е 18-годишен, като само двама от загиналите са възрастни

25 Май 2022
ЕПА/БГНЕС
Полицаи охраняват началното училище Ювалди, Тексас, в което бе извършена масовата стрелба.

Една от най-кървавите масови стрелби в САЩ през последните години бе извършена в Ювалди, щата Тексас, на около час път от границата с Мексико. 18-годишен младеж е влязъл в начално училище "Роб" в градчето и е застрелял 19 деца и двама служители.

Жертвите са общо 22, тъй като сред тях е извършителят, който е идентифициран като Салвадор Рамос, който е бил убит от полицията. Трима от пострадалите са в болница в тежко състояние. Към момента не са ясни мотивите за ужасяващото престъпление. Знае се само, че Рамос първо е застрелял баба си, а след това тръгнал с колата си, но катастрофирал и се отправил към училището, като е носил автоматично оръжие. В училището се обучават деца на възраст между 7 и 10 години.

Губернаторът на щата Тексас - Грег Абът, потвърди за смъртта на убиеца, като окачестви престъплението като "ужасяващо, непонятно". Той описа Рамос като "местен тийнейджър и гражданин на САЩ".

В началното училище "Роб" се обучават над 500 ученици от втори до четвърти клас, предимно от мексикански произход и в неравностойно икономическо положение.

Президентът Джо Байдън нареди веднага знамената в Белия дом да бъдат спуснати наполовина в знак на траур в памет на жертвите. Той веднага направи обръщение, в което поиска от американците да се противопоставят на оръжейното лоби и да окажат натиск върху членовете на Конгреса да приемат разумни закони за правото за притежаване на оръжие.

"Като нация ние трябва да попитаме: "Кога, за Бога, ще се противопоставим на оръжейното лоби?". Време е да превърнем тази болка в действие за всеки родител, за всеки гражданин на тази страна. Трябва да действаме", заяви Байдън, цитиран от БТА. Той се обяви също така за връщане на забраната върху нападателните оръжия и други "закони за оръжията, продиктувани от здравия разум".

Това е най-смъртоносният подобен инцидент от 2018 г., когато в Паркленд, Флорида, бяха убити 14 ученици от гимназията и трима възрастни служители. А също така най-тежкият в начално училище след стрелбата в "Санди Хук" в Нютън, Кънектикът през 2012 г., при която бяха убити 20 деца и шестима възрастни.

Цялостната картина е още по-стряскаща - около 2000 загинали или ранени при масови стрелби от 1999 г. насам.

Ключови думи:

САЩ, масова стрелба

Още по темата