Медия без
политическа реклама

Макрон победи с 58,4% срещу 41,6% за Льо Пен

24 Апр. 2022Обновена
Макрон спечели безапелационно втори мандат
Стопкадър от екрана
Макрон спечели безапелационно втори мандат

Еманюел Макрон бе преизбран за втори мандат начело на Франция. Той получи 58,4% от гласовете на втория тур на президентските избори и ще бъде първият презибран президент през последните 20 години.

Неговата опонентка от крайната десница Марина Льо Пен събра 41,6%. Тези данни са предварителни и ще се променят при преброяването, но голямата разлика не дава основания за съмнения кой е победителят.

Броят на въздържалите се да гласуват бе рекорден през последния над половин век - 28%. Повече въздържали се - 31% - е имало само през 1969 г. след оттеглянето на генерал Де Гол от политиката. На предишните президентски избори през 2017 г. въздържалите се бяха 26%.

В първата си реч след победата Макрон обеща да бъде "депозитар на ценностите на републиката" и да работи за "по-независима Франция и по-силна Европа". Той заяви амбицията си да направи своята страна "голяма екологична нация". По този начин събра своя лозунг "Ние всички" заедно с лозунгите на съперниците си в изборите отдясно и отляво. На митинга на Марсово поле под Айфеловата кула той пристигна придружен от съпругата си Брижит Макрон под звуците на "Ода на радостта", която е европейски химн, а завърши речта си с френския химн "Марсилезата", в чието изпълнение се включи заедно със съпругата си.

Льо Пен, която бе заявила, че след третия си опит повече няма да се кандидатира за президент, тази вечер заяви, че ще продължи борбата с Макрон още на парламентарните избори през юни. "По-решени сме от всякога. Нашата решимост да защитаваме французите е още по-силна. Хиляди пъти ни погребваха и хиляди пъти им доказахме, че грешат на тези, които предричаха нашето изчезване", добави тя. "Въпреки това поражение, не мога да не изпитам чувство на надежда. Този резултат е свидетелство за голямо недоверие на френския народ към френските и европейските ръководители, което те не могат да игнорират", заяви още Льо Пен.

Крайнолевият Жан-Люк Меланшон, който на първия тур се класира трети, заяви, че има само една добра новина след изборите: "кандидатката на крайната десница е победена". Но той атакува и победителя Макрон, защото според него от тази вечер започва "третият тур" на изборите, и призова за "народно сплотяване" за парламентарните избори. Меланшон вече заяви претенцията си поиска премиерския пост, ако получи достатъчна подкрепа на общите избори през юни. Сегашният премиер Жан Кастекс ще представи до една седмица оставката си, за да може преизбраният президент да реши с какво правителство да продължи да управлява.

Първи изпратиха поздравления до Макрон европейските лидери - председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. "В тези неспокойни времена имаме нужда от сплотена Европа и Франция. Можем за разчитаме на Франция още пет години", написа Мишел. "Заедно ще движим Франция и Европа", отбеляза Фон дер Лайен.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Еманюел Макрон, Льо Пен

Още по темата