Quantcast
В Мадагаскар настъпи масов глад заради глобалното затопляне | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

В Мадагаскар настъпи масов глад заради глобалното затопляне

Хората са принудени да се хранят с насекоми, за да оцеляват
2 564
 БГНЕС
Мадагаскарци в очакване на хранителни помощи в град Амбовомбе.

В Мадагаскар десетки хиляди страдат от "катастрофални" нива на глад и продоволствена несигурност заради суша, продължила четири години, причинена от глобалното затопляне, съобщи BBC News, позовавайки се на доклад на ООН. 

Изолирани земеделски общности в южната част на Мадагаскар са опустошени, а семействата прибягват до събиране на насекоми, за да оцелеят. Повече от 27 800 души са официално засегнати от глада, а повече от 1,3 милиона други се считат за изпаднали в криза и продоволствената несигурност. В отдалечени села, където семействата нямат достатъчно храна, за да оцелеят, някои изминават повече от 10 километра на ден в търсене. Майките не могат да кърмят децата си и са принудени да им дават вода, която е замърсена и в оскъдни количества. 

Въпреки че сушата винаги е била заплаха за селскостопанската икономика на страната, учените казват, че честотата и тежестта на сушата в Мадагаскар са се увеличили от изменението на климата. Високите температури, поради емисиите на парникови газове, водят до повече изпарения, което води до изсъхване на растителността и засилени периоди без валежи.

Ардуино Мангони, заместник-директор на Световната продоволствена програма в Мадагаскар, твърди, че това е единственият масов глад, причинен от изменението на климата на Земята. Подобни кризи, които в момента се наблюдават в Йемен, етиопския регион Тигрей и Южен Судан, са предизвикани от военни конфликти, отбеляза той. Мангони предупреди, че предвид тенденциите, изменението на климата може да провокира още масов глад по света през следващите месеци и  години.

Още

“Газпром” ще пусне газа по "Северен поток" в намален обем

19.07.2022

Обновена

8204
В ООН прозвуча, че Русия е терористична държава

29.06.2022

1891
Б.Димитрова: Бъдещите коалиции ще проличат при приемането на бюджета

23.06.2022

2573