Quantcast

Медия без
политическа реклама

Литва разширява блокадата на Калининград

Спряна е търговията вече и с бетон, дървесина и алкохол

11 Юли 2022

Литва обяви днес, че разширява ограниченията върху търговията през територията си с руския балтийски ексклав Калининград, тъй като влязоха в сила поетапните мерки по обявените по-рано санкции на Европейския съюз срещу Москва, предава Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Сред допълнителните стоки, забранени от тази сутрин, са бетон, дървесина, алкохол и промишлени химикали на алкохолна основа, съобщи говорител на литовските митници.

Съединените щати стоят твърдо зад съюзниците си от НАТО и Литва, увери говорител на Държавния департамент, предаде Франс прес, циирана от БНР.

В петък Русия предупреди Литва и Европейския съюз, че може да предприеме "строги мерки" срещу тях, ако транзитът на някои стоки за и от Калининград не бъде възобновен "в рамките на следващите дни".

Ограниченията в търговията бяха увеличени, тъй като правителствата, пазарите и компаниите се притесняват, че Русия може да реши да удължи спирането на най-големия единичен газопровод, по който се доставя руски газ за Германия, след планирания 10-дневен период на поддръжка. 

Кремъл окачестви днес като "безпрецедентно" решението на Литва да забрани транзитния превоз на някои стоки до руската Калининградска област и заплаши с ответни мерки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Калининград граничи с държавите от НАТО и Европейския съюз Литва и Полша и за превоза на повечето стоки разчита на железопътни линии и пътища през Литва. От 17 юни крайбрежната територия е отрязана от някои товарни превози от континентална Русия съгласно санкциите на ЕС, наложени заради руската инвазия в Украйна.

Стоките, които попадат в хуманитарните или основните категории, като например храни, са освободени от санкциите.

Спорът за изолацията на Калининград поставя на изпитание решимостта на Европа да прилага санкциите, като увеличава опасенията за ескалиране на конфронтацията с Русия, след като други ограничения принудиха Москва да не изплаща дълговете си.

Литовските власти наложиха блокада на руската Калининградска област, като забраниха през тяхна територия да преминават стоки, обект на санкции от ЕС. Забраната бе обявена в петък и влезе в сила събота вечерта.

В края на юни европейските служители, с подкрепата на Германия, потърсиха компромис за разрешаване на проблема. Източници на Ройтерс обаче заявиха, че Литва - бивша съветска република, която някога е била под руско господство, има сериозни резерви относно това, което може да се разглежда като отстъпка пред Москва.

Още по темата