Медия без
политическа реклама

Кремъл заплаши Литва заради блокадата на Калининград

"Това решение е безпрецедентно. Това нарушава всичко", обяви говорителят на Путин Дмитрий Песков

20 Юни 2022
Архив ЕПА/БГНЕС

Кремъл окачестви днес като "безпрецедентно" решението на Литва да забрани транзитния превоз на някои стоки до руската Калининградска област и заплаши с ответни мерки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Литовските власти забраниха транзита през своя територия на стоки, обхванати от санкциите на ЕС срещу Русия, сред които въглища, метали, строителни материали и модерни технологии. Единственият път по суша от Русия до полуексклава Калининград на Балтийско море е през Литва.

Литовските власти наложиха блокада на руската Калининградска област, като забраниха през тяхна територия да преминават стоки, обект на санкции от ЕС. Забраната бе обявена в петък и влезе в сила събота вечерта.

"Това решение е безпрецедентно. Това нарушава всичко", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. По думите му решението на Вилнюс е незаконно, а "ситуацията е повече от сериозна" и Москва ще трябва да направи задълбочен анализ, за да подготви отговора на Русия.

Губернаторът на Калининградската област (бивша Източна Прусия) каза, че забраната на литовските власти ще засегне половината от всички стоки, пристигащи от Русия чрез железниците.

Още в неделя  Москва реагира гневно на въведените от Литва ограничения. "Зараждащата се блокада" на Калининград е в нарушение на международните закони, написа Константин Косачев, виден руски сенатор, който е и заместник-началник на Съвета на Руската федерация, в своя профил в "Телеграм".

"Като страна членка на ЕС, Литва е в нарушение на цяла редица юридически обвързващи международни правни актове", добави Косачев. Като пример за това той посочи споразумението за партньорство между ЕС и Русия, което по негови думи предвижда, че нито една от страните не може да пречи на транспортната мрежа на другата.

Губернаторът на Калининград Антон Алиханов каза в свое видеообръщение вчера, че "тези стъпки са незаконни и биха могли да имат мащабни последици за Литва и за ЕС". По негови думи ограниченията ще се отразят на около 40% до 50% от всички стоки, като например строителните материали и металите.

От няколко седмици по руските държавни телевизии звучат призиви Русия да установи "коридор" от основната част на територията си към Калининград, отбелязва ДПА. Това на практика би означавало руска атака срещу страните членки на НАТО Латвия и Литва.

Още по темата