Quantcast

Медия без
политическа реклама

САЩ: Ще защитим Литва от руските закани за Калининград

Преди това Николай Патрушев обяви, че Москва ще отговори по болезнен за гражданите на балтийската държава начин

21 Юни 2022Обновена
Архив ЕПА/БГНЕС

Съединените щати стоят твърдо зад съюзниците си от НАТО и Литва, увери говорител на Държавния департамент, предаде Франс прес, циирана от БНР. 

Ангажиментът ни към член 5-и от Североатлантическия пакт и принципа, че атака срещу един от нас е атака срещу всички ни, е "железен", увери говорителят Нед Прайс.

Литовските власти наложиха блокада на руската Калининградска област, като забраниха през тяхна територия да преминават стоки, обект на санкции от ЕС. Забраната бе обявена в петък и влезе в сила събота вечерта.

Повод за уверението даде по-рано секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев. Един от хората от най-близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин заяви, че Русия ще отговори по болезнен за гражданите на Литва начин заради спирането на транзита на санкционирани от ЕС стоки към руския ексклав Калининград, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Николай Патрушев, бивш шпионин от КГБ, който сега е секретар на Съвета за сигурност на Русия, заяви, че "враждебните" действия на Вилнюс показват, че Москва не може да има доверие на Запада. "Русия със сигурност ще отговори на подобни враждебни действия", каза Патрушев, цитиран от агенция РИА Новости. "В момента в междуведомствен формат се изготвят съответните мерки и те ще бъдат предприети в близко бъдеще. "Последствията от тях ще имат сериозен негативен ефект върху населението на Литва."

След нахлуването в Украйна на 24 февруари отношенията между Русия и Запада достигнаха най-ниското си равнище от половин век, а на този фон Литва забрани транзита от и към Калининград на стоки, намиращи се под санкциите на ЕС.

Калининград, който в миналото се нарича Кьонигсберг и е главният град на областта Източна Прусия, през 1945 г. е превзет от Червената армия и отнет от контрола на нацистка Германия. След края на Втората световна война е присъединен към СССР. Ексклавът е заключен между натовските членки Полша и Литва.

Вилнюс обяви, че забраната за транзита на санкционирани стоки през литовска територия е предприета единствено и само с цел прилагане на санкциите на Евросъюза, наложени заради войната в Украйна, и не преследва никаква друга цел.

В понеделник руското външно министерство извика литовския посланик Маркус Едерер заради възникналата ситуация, която  Кремъл определи като повече от сериозна. В съобщението за разговора външнополитическото ведомство на Москва посочи, че на посланика е връчен протест заради наложената от страната му "блокада" на Калининград, и се допълва, че транзитът към ексклава трябва да бъде "незабавно" възстановен, в противен случай ще бъдат предприети ответни действия. "Литва не предприема едностранни мерки - тя просто прилага санкциите на ЕС", каза от своя страна Едерер, цитиран от РИА Новости.

Русия обяви, че е предприела така наречената специална военна операция в Украйна, за да разоръжи съседката си и да защити тамошното рускоезично население от опасни националисти. Киев и съюзниците му определиха това просто като предлог за военна агресия.

 

Кремъл окачестви днес като "безпрецедентно" решението на Литва да забрани транзитния превоз на някои стоки до руската Калининградска област и заплаши с ответни мерки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Литовските власти се позоваха на колективното решение на Европейския съюз да не допуска стоки, включени в санкционните списъци. Те отхвърлиха руските обвинения заради ограниченията върху транзитния ж.п. транспорт до и от Калининградска област, предаде ДПА, като се позова на литовската агенция БНС.

"Няма никаква блокада на Калининград", каза литовският премиер Ингрида Шимоните във Вилнюс. "От края на миналата седмица действат санкции за някои стоки в т.нар. санкционен пакет, а именно стомана и желязо", уточни тя и добави, че "транзитът на всички други стоки, които не са санкционирани, или не са предмет на новите санкции, се осъществява, както и транзитът на пътници съгласно специалното споразумение между Европейския съюз, Русия и Литва".

Съществуващите специални правила за пътуване през Литва на руски граждани все още действат като жест на добра воля, подчерта Шимоните.

 

Още по темата