Медия без
политическа реклама

Лин Трейси е одобрена за нов посланик на САЩ в Русия

Тя е оцелявала при стрелба на бунтовници срещу колата ѝ в Пешавар, а досега беше посланик в Армения

08 Дек. 2022

Комисията по външни работи на Сената на САЩ одобри Лин Трейси за поста посланик на САЩ в Русия. Въпросът за нейното назначаване ще бъде разгледан и от Конгреса, но това се счита за формалност.

Трейси, която е посланик на САЩ в Армения от 2019 г., беше номинирана за поста ръководител на дипломатическата мисия в Русия на 20 септември от президента на САЩ Джо Байдън. После се чакаше съгласието на Москва за назначението и след като то бе получено, започна и процедураа по одобрението на нейната кандидатура.

Посланикът на САЩ в Москва Джон Съливан напусна в неделя Русия след приключване на дипломатическия му мандат. Това се казва в изявление на посолството на САЩ в Русия, разпространено от световните агенции.

На 1 декември Трейси изрази подкрепа за по-строги санкции срещу Русия. „Правилният курс е да останем на курса за санкции, да продължим да затягаме санкциите“, каза тя на изслушване в комисията по външни отношения в Сената на САЩ.

Трейси е дипломат-ветеран. Тя говори руски. Родом от Барбъртън, Охайо, Трейси завършва бакалавърска степен по съветология в Университета на Джорджия през 1986 г. След това заминава за Москва, където живее от 1987 до 1990 г., работейки в посолството на САЩ, но не като дипломат.

След това е била старши съветник по руските въпроси в Бюрото по европейски и евразийски въпроси на Държавния департамент. Била е зам.-ръководител на мисията в посолството на САЩ в Москва през 2014-2017 г. Заемала е няколко поста в Централна и Южна Азия.

Трейси получи награда за героизъм на Държавния департамент през 2009 г. от тогавашния държавен секретар Хилари Клинтън за времето, в което ръководи американското консулство в Пешавар. Тогава в граничните региони на Пакистан, обхванати от бунтове, Трейси оцелява след нападение срещу нея. Бронираният й автомобил е бил засипан с куршуми, но тя и екипа й са успели да оцелеят и да се измъкна. Веднага след това я настояла да отиде на работа в този ден и да остане на поста, въпреки че съображенията за сигурност са налагали консулствоо да спре временно дейност.

Трейси получава и отличието на Държавния департамент за работата си като заместник в посолството в Москва.

В допълнение към Русия, Пакистан и Армения, където Доналд Тръмп я изпрати като посланик, година след като Никол Пашинян дойде на власт, Трейси работи в области като Афганистан, Грузия, но най-важното - в Централна Азия, това е основният ѝ профил. По времето на Барак Обама именно тя е изготвяла доклади за този регион за Съвета за сигурност на САЩ.

Посолството на САЩ в Русия съобщи, че заместникът на американския посланик в Москва Бърт Горман е изгонен от Русия.

Предишният посланик на САЩ в Москва, Джон Съливан, напусна поса си по-рано от предвиденото, заради влошеното здраве на съпругата му. Докато позицията на посланик в Русия е вакантна, функциите се изпълняват от Елизабет Руд, заместник-ръководител на мисията в Русия.

Русия изненадващо отложи преговорите за ядрените оръжия със САЩ, които трябваше да започнат утре в Кайро.

И новият американски посланик в България мина през одобрението на Сената

Номинираният за нов американски посланик у нас Кенет Мъртън също беше изслушан преди дни от Комисията по външни въпроси към Сената, където трябва да бъде одобрен за поста. България е стратегически партньор и съюзник на Съединените щати и ще работя, за да помогна на България да прекрати енергийната зависимост от Русия, заяви Мъртън пред горната камара на американския Конгрес, цитиран от БНР.

Пред сенаторите от външната комисия Кенет Мъртън заяви, че ще продължи да подкрепя България в опитите за противодействие на руското влияние и координацията между Вашингтон и София е особено важна, тъй като България е страна от източния фланг на Алианса. България е домакин на мултинационална бойна група на НАТО, в която участват и американски войници, прие над 145 000 бежанци от Украйна, подкрепя напълно санкциите срещу Русия и през ноември с голямо мнозинство парламентът гласува за военна помощ за Украйна, заяви още Кенет Мъртън.

"Одобряването на покупката на втория транш изтребители F-16 е значителна стъпка към постигане на ангажиментите към НАТО за разходи за отбрана. Ако моята номинация бъде потвърдена, ще продължа да засилвам ангажиментите на нашата дипломатическа мисия в България по въпросите на сигурността и да подкрепям страната в борбата с руското зловредно влияние", заяви още Кенет Мъртън и отбеляза, че завършването на строежа на интерконектора България - Гърция е огромно постижение.

"Остава още какво да се свърши - от осигуряването на доставките на втечнен природен газ до прекратяване на зависимостта от Русия за ядрено гориво. Решен съм да подкрепям усилията на България за засилване на енергийната сигурност."

"Ще бъде неуморен адвокат за засилване върховенството на правото", казва още Кенет Мъртън. Той е бил посланик в Хаити и в Хърватия преди страната да стане член на Европейския съюз.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата