Медия без
политическа реклама

Русия и САЩ подновяват гоненето на дипломати

Байдън продължава да твърди, че до дни предстои руско нашествие в Украйна

17 Февр. 2022Обновена
Изгоненият дипломат Бърт Горман на излизане от руското Министерство на външните работи
ТАСС
Изгоненият дипломат Бърт Горман на излизане от руското Министерство на външните работи

Посолството на САЩ в Русия съобщи, че заместникът на американския посланик в Москва Бърт Горман е изгонен от Русия. „Можем да потвърдим, че Русия отпраща заместник-ръководителя на дипломатическото представителство на САЩ Бърт Горман, който е втори човек в посолството и един от основните служители в екипа“, съобщиха от мисията.

САЩ обмислят рец

ипрочен отговор на тези действия, което означава, че скоро могат да излгонят руски дипломат от посолството във Вашингтон.

От американското посолство в Русия твърдят, че експулсираният дипломат има валидна виза и е в Русия по-малко от три години, което означава, че мандатът му още не е на изтичане.

ВОЙНА НЕ В СРЯДА, НО ДО ДНИ

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че заплахата от руско нахлуване в Украйна остава "много висока" и това може да се случи "до дни" въпреки твърденията на Москва, че изтегля войските си от границата.

"Заплахата остава много висока, защото те не са изтеглили нито една от своите войски. Те са преместили дори още войски", заяви Байдън пред репортери в Белия дом, цитиран от БГНЕС. "Имаме основания да смятаме, че те участват в операция под фалшив флаг, за да имат повод да влязат".

"Всички индикации, с които разполагаме, сочат, че те са готови да влязат в Украйна, да нападнат Украйна", каза той. "Моето усещане е, че това ще се случи през следващите няколко дни."

Байдън заяви, че все още не е прочел новия писмен отговор на руския президент Владимир Путин на предложенията на САЩ за дипломатически изход от безизходицата. В него Русия заявява, че не планира никакво нахлуване, но настоява всички американски войски да бъдат изтеглени от Източна и Централна Европа.

Байдън заяви, че все още има възможност за "дипломатически път" и че държавният секретар Антъни Блинкен ще "изложи какъв е този път" в речта си в ООН днес.

Байдън заяви, че няма планове за телефонен разговор с Путин. Миналата седмица той бе прогнозирал, че тази сряда, 16 февруари, ще има руско нахлуване в Украйна.

МОСКВА ОТГОВАРЯ

Руското външно министерство публикува текста на писмената реакция на Москва на отговора на САЩ относно гаранциите за сигурност, след като по-рано връчи документа на американския посланик Джон Съливан. Съливан престоя 15 минути в Министерството на външните работи и напусна сградата замислен и без коментар, съобщават руски медии.

САЩ получиха отговора на Русия на своите предложения за сигурност по посланик Съливан, потвърди Държавният департамент.

В документа се изразява нарастваща тревога от разширяването на НАТО в региона и се повтаря, че не е планирана "руска инвазия" в Украйна.

"Ако Украйна бъде приета в НАТО, ще има реална заплаха режимът в Киев да се опита "да си върне" Крим със сила, привличайки Съединените щати и техните съюзни в съответствие с член 5-ти от Вашингтонския договор, в пряк въоръжен конфликт с Русия с всички произтичащи от това последици", се посочва в документа.

Русия е казала на Съединените щати, че предварителните условия за дезескалация на кризата в Украйна ще включват спиране на доставките на оръжие за Украйна, премахване на вече доставените оръжия и Киев да се съобрази с мирния процес от Минск.

Русия повтори, че също така настоява за изтегляне на всички сили на САЩ от Централна и Източна Европа.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата