Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия изненадващо отложи преговорите със САЩ за ядреното оръжие

Москва и Вашингтон водят разговори за размяната на затворници, сред които са баскетболистката Бритни Грайнър и оръжейният търговец Виктор Бут

28 Ноем. 2022Обновена

Русия изненадващо отложи преговорите за ядрените оръжия със САЩ, които трябваше да започнат утре в Кайро.

Съединените щати са готови да проведат отложените по-рано консултации с Русия по Договора за стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-3) възможно най-скоро, съобщава Ройтерс, позовавайки се на говорител на Държавния департамент, цитирана от РБК.

Американският департамент заяви, че Русия е отложила планираните преговори в Кайро "едностранно".

Отлагането на консултациите по СТАРТ-3, които бяха планирани с участието на Москва и Вашингтон в Кайро от 29 ноември до 6 декември, беше съобщено по-рано в американското посолство в Москва. Руското външно министерство потвърди, че преговорите ще се проведат по-късно.

Само часове преди това бе съобщено, че представители на Русия и САЩ се събират утре в Кайро за разговори до 6 декември, които ще бъдат посветени на възобновяване на инспекциите на реципрочна основа по договора "Нов СТАРТ" за съкращаване на ядрените оръжия.

САЩ ускориха разполагането в Европа на модернизирани ядрени бойни глави B61-12, които ще заменят по-старите модели в европейските арсенали, съобщава влиятелното американско издание Politico, позовавайки се на два източника и дипломатическа грама, предаде руската редакция на

Съединените щати очакват възможности за възобновяване на диалога с Русия по въпросите на стратегическата стабилност. Това пък заяви по-рано в интервю за РИА “Новости” временно управляващата американското посолство в Русия Елизабет Руд. Тя увери, че президентът Байдън остава ангажиран с определянето на механизма, който ще замени руско-американския Договор за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия след изтичането му през 2026 г..

"Ще продължим да водим дискусии в рамките на Двустранната консултативна комисия - механизма на Договора “Нов СТАРТ” и ще очакваме възможности за възобновяване на стратегическия диалог", обяви Руд. 

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс се среща днес в Анкара с руския си колега Сергей Наришкин като част от продължаващите усилия на САЩ за "комуникация с Русия относно управлението на риска" и за обсъждане на случаите на "несправедливо задържани американски граждани", съобщава

Тя подчерта, че Съединените щати и Русия запазват двустранните канали за управление на рисковете, особено в ядрената сфера. По думите й именно тези въпроси са били обсъдени на срещата в Анкара на 14 ноември между директора на ЦРУ Уилям Бърнс и ръководителя на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин. 

Руското външно министерство не обяви причина за отлагането на заседанието.

Споразумението за Нов СТАРТ, подписано през 2010 г., ограничава броя на разположените от Русия и САЩ стратегически ядрени бойни глави до максимум 1550. споразумението също така ограничава броя на стартовите площадки и тежките бомбардировачи до 800.

Малко след встъпването в длъжност на президента на САЩ Джо Байдън през януари 2021 г. двете държави удължиха срока на действие на споразумението до 2026 г. 

Елизабет Руд каза още пред РИА Новости, че Русия и САЩ продължават да обсъждат по "специални канали" размяна на затворници, която да включва американската баскетболна звезда Бритни Грайнър и бившия морски пехотинец Пол Уилан. 

Преговорите между Москва и Вашингтон за размяна на затворници продължават, но все още не са дали резултат. Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде Ройтерс, цитирана от БНР. По този начин и Москва потвърди, че се готви сделка.

Грайнър не се е оплаквала от условията в наказателната колония, където излежава присъдата си по обвинения в притежание на наркотици, заяви Руд. Тя каза, че от американска страна се опитват да получат достъп до баскетболистката.

По-рано този месец Русия заяви, че се надява на размяна на затворници със САЩ, която да включва оръжейния търговец Виктор Бут.

Още по темата