Медия без
политическа реклама

Посланикът на САЩ в Русия напусна завинаги Москва

Все още няма дори номиран приемник на Джон Съливан, който ще бъде пенсиониран след завръщането си във Вашингтон

04 Септ. 2022
БГНЕС архив

Посланикът на САЩ в Москва Джон Съливан напусна в неделя Русия след приключване на дипломатическия му мандат. Това се казва в изявление на посолството на САЩ в Русия, разпространено от световните агенции. Той си тръгва завинаги от руската столица при положение, че не само определен негов приемник, но няма и дори номиниран такъв. 62-годишният Съливан беше назначен за посланик в Москва през декември 2019 г. и беше номиниран от тогавашния президент Доналд Тръмп.

Американското правителство не подкрепя проекта "Турски поток”. Това заяви заместник-държавният секретар на Съединените щати Джон Съливан пред бТВ. Американският дипломат обясни, че изтребителите Ф-16 нямат аналог сред другите конкуренти.

„След заминаването си той ще се песнионира от държавна служба, продължила четири десетилетия и по време на пет президенти на САЩ“, се казва сега още в прессъобщение на посолството. „Елизабет Руд ще поеме задълженията си като шарже д'афер в посолството на САЩ в Москва до пристигането на приемника на посланик Съливан.“  От посолството не дават повече подробности. 

Посолството на САЩ в Русия съобщи, че заместникът на американския посланик в Москва Бърт Горман е изгонен от Русия.

В събота Съливан присъства на прощалната церемония в Москва за бившия съветски президент Михаил Горбачов, припомня БТА.

През април 2021 г. Съливан се върна в САЩ за консултации, след като официални лица в Москва му „предложиха“ да последва примера на руския посланик във Вашингтон, който беше отзован от Вашингтон, след като Байдън определи руския президент Владимир Путин като „убиец“.

Съливан беше пом.-държавен секретар по време на президентството на Доналд Тръмп и заемаше няколко висши длъжности в министерствата на правосъдието, отбраната и търговията през цялата си кариера, 

Неговото напускане идва в момент, когато отношенията между САЩ и Русия са в най-студената си точка от Студената война насам, коментира АФП.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?