Медия без
политическа реклама

Ковид покоси задграничните избирателни комисии

Към момента гласуването в чужбина върви без проблеми и без особено висока активност

21 Ноем. 2021Обновена
Пресцентър на МВнР

На Централната избирателна комисия (ЦИК) й се наложи да освободи повече от 200 членове на секционни избирателни комисии в чужбина в деня преди балотажа на президентските избори и да ги замени с други (списъците със смените тук, тук и тук).

Основната причина е, че хората са дали положителен тест за ковид. Други са възпрепятствани да вършат работата си заради ограничителните мерки срещу пандемията в страните, в които живеят. А някои не могат да се явят и заради чисто лични причини.

Отсъстващите са заменени с резервни членове. На днешното заседание на ЦИК се разбра, че ще се наложат и други смени в изборния ден, тъй като още членове на на комисии не могат да участват по гореизброените причини. На едно място - в Ерфурт, Германия, се наложи двете предвидени за града секции да се обединят в една, защото се оказа невъзможно да бъде запълнен съставът на една от секционните комисии. Адресът им обаче е на едно и също място - българското училище „Никола Вапцаров" на Am Bach 6 99098. По тази причина на гражданите не се налага да пътуват до друг адрес или друго населено място.

Гласуването върви вяло

Изборният процес в чужбина започна в 20 часа българско време в събота (7 часа местно време на 21 ноември) в секцията в Крайстчърч, Нова Зеландия, съобщиха от МВнР. В 9 часа българско време в неделя гласуването там вече беше приключило без проблеми.

Вотът по останалите страни също върви спокойно, но и без особено висока активност. На предните избори гласуваха над 200 000 души извън страната, от които близо половината в Турция. В югоизточната ни съседка обаче засега не се забелязва особен интерес към втория тур. Опашки се образуват само пред секциите в Кипър и Гърция, ако се съди по репортажите на БНР.

Денят на президентския балотаж премина комично с оглед на лютите страсти от последните дни между България -Турция.  Урните в югоизточната ни съседка останаха пусти, активността бе сред най-ниските в историята.

След решение на ЦИК от събота, бюлетините за секцията в Нова Зеландия, както и за две от секциите в Австралия – Аделаида, Бризбън, и за секцията в Сейнт Луис, щата Мисури, в САЩ, бяха разпечатани на място. Причината е, че се оказа невъзможно да бъдат доставени навреме заради кратките срокове и големи разстояния. За целта от ЦИК им беше изпратен по електронен път специален образец. И в Нова Зеландия, и в Австралия, гласуването премина благополучно.

От външното ни министерство, съвместно с DHL, успяха в рамките на 72 часа да подготвят, изпратят и доставят до всички континенти по света (с изключение на Антарктида) общо 710 000 бюлетини за 750 секции, както и 326 машини, определени за 208 секции. Така 99.47 процента от секциите бяха снабдени с необходимите машини и бюлетини, докладваха от МВнР.

От дипломатическото ведомство пуснаха съобщение във Фейсбук, в което показаха торти, приготвени от наши сънародници - членове на комисии, във Великобритания:

 

Задграничните секции - колко и къде

На втория тур на президентските избори българските граждани по света могат да гласуват в 749 секции в 68 държави. Най-голям брой избирателни секции бяха разкрити във Великобритания - 132 секции, Турция – 126, Германия – 82,  Испания – 69, САЩ - 55 секции, Гърция – 26.

Точните адреси на избирателните секции са публикувани на сайта на МВнР на https://mfa.bg/bg/3715,  а списъците за гласуване извън страната на: https://mfa.bg/bg/3714.

От ЦИК публикуваха телефонните номера, на които могат да се подават жалби и сигнали за гласуването извън страната:

0884 690 780

0884 476 747

0882 717 801

0882 625 302

0882 814 303

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?